In Memoriam: Hans van Lis

Op zaterdag 30 april is ons gewaardeerde clublid Hans van Lis overleden. Hij is 67 jaar geworden. Hans was ernstig ziek. Toch zijn wij nog verrast hoe snel het einde is gekomen.

Sinds november 2015 was Hans lid van de Schaakvereniging Voorburg. Daarvoor speelde hij bij RHC-Arena en SV Botwinnik. Het was een feest om Hans als clublid te hebben. Altijd was hij van de partij. In de gewone competitie, de zomercompetitie of op een schaaktoernooi. Hans wilde altijd wel schaken. Nooit viel daarbij een overtogen woord. Het resultaat was minder belangrijk dan de gezelligheid. Hij was een sociale en vriendelijke man. Vaak meehelpen om de stukken klaar te zetten of op te ruimen. En na afloop van de schaakpartij natuurlijk even napraten aan de bar.

Rond oud en nieuw werd duidelijk dat Hans zeer ernstig ziek was. Zijn passie voor het schaakspel was ongebroken. Misschien was het schaakspel ook een uitlaatklep voor zijn frustratie. Hij had nog zo veel plannen die door de ziekte zijn gedwarsboomd. Hij bleef naar de clubavond komen als dat ook maar enigszins mogelijk was. Op 8 maart speelde hij nog een partij voor de competitie. Het werd remise. Het is fijn dat de clubavond zoveel voor Hans heeft betekend. Maar Hans betekende ook veel voor ons Schaakvereniging Voorburg. Gelukkig hebben we als club nog aan hem kunnen meegeven hoezeer we zijn komst waardeerden en met hem meeleefden.

Als schakers zijn wij gewend aan verlies, maar de dood van Hans is van een andere orde. Hij laat een lege plek achter op de club. Wij kunnen niet anders dan de stukken opzetten en doorgaan met schaken. Maar tijdens de partijen zullen we af en toe toch aan Hans en zijn opgeruimde karakter denken.

Hans van Lis (rechts) samen met Marcel Wouters

Schrijf reactie (1 Reacties)

Schaaktafel onthuld in Voorburg


https://leidschendam-voorburg.tv/schaaktafel-onthuld-op-voorburgse-huygenstraverse/

Op de Huygenstraverse in Voorburg heeft Wethouder Astrid van Eekelen samen met  Sport en Welzijn  (SenW) en  Schaakvereniging Voorburg  een schaaktafel geopend.

Initiatief van SenW en schaakvereniging
De schaaktafel was het idee van Marko Leeman van SenW en leden bij de Voorburgse schaakvereniging. Met hulp van de gemeente en door aanspraak te doen op fondsen kon de tafel worden gerealiseerd.

In bijzijn van de enthousiaste schakers knipte de wethouder het lint door en deed een symbolische openingenzet. Een toekomst gemaakt met bakken uit de hemel kwam.

Snelschaak in de regen
Terwijl twee schakers ondanks de lokale stortvloed toch een snelschaakpartij spelen, verplaatst de rest zich naar het naastgelegen The Village. Daar kunnen zij droog, warm en onder het genot van een drankje toch nog schaakpartijen tegen elkaar spelen.

Ook Astrid van Eekelen laat de kans niet voorbijgaan om een partij te spelen, maar moest toch haar meerdere erkennen tegen schaaktalent Fong Li Caljé.

Schaaktafel voor iedereen beschikbaar
Ondanks dat de regen vandaag enigszins roet in het eten gooide, zijn de schakers erg blij met de geplaatste tafel. Ze kunnen dan ook niet wachten tot zij (met beter weer) partijen kunnen spelen.

Mensen die gebruik kunnen maken van de tafel, kunnen doen. is niet eens een eigen set nodig. Deze kan geleend worden bij restaurant Papermoon, restaurant The Village of het Huygens Museum.

Voor die schaken leuk en hier meer willen doen, uitgenodigd worden om eens langs te komen bij Schaakvereniging Voorburg.

Binnenkort ook op het Damplein?
Er werd tot slot ook al een klein tipje van de sluier gegeven: Er zijn inmiddels ook plannen om een schaaktafel op het Damplein te plaatsen.

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Toernooien

Vind je het leuk om een keer mee te doen met een toernooi?
Ike heeft aangegeven wat leuke toernooien zijn om op de agenda te plaatsen. Zijn informatie over diverse toernooien vind je hieronder:

Zowel op de website van de Haagse Schaak Bond als die van de KNSB  ( via  http://www.schaken.nl  ) struin ik regelmatig toernooien af om aan mee te doen en bij de jeugdtoernooi waar ik met mijn jeugdpupillen aan mee doe. De toernooien die je hieronder leest, zijn dus wel een persoonlijke voorkeur van mij zelf.

JEUGD 

26 maart Grand Prix Schaakmat Westland in Naaldwijk
9 april J.de Kluyver jeugdtoernooi in Spijkenisse
30 april Grand Prix DSC in Delft

SENIOREN

26 maart Open HSB kampioenschap voor clubteams in Delft. Hier kunnen 1 of meerdere teams van SV Voorburg aan mee doen. Wellicht leuk om gecombineerde teams te maken (jeugd/senioren) Wij zullen geen kampioen worden, maar het is wel een leuk en leerzaam toernooi. Zeker met het speeltempo van 3 minuten + 2 seconden per zet. Snelschaken dus.

9 april Schaken aan de Kust in Wassenaar. Dit is een toernooi wat niet door een schaakvereniging wordt georganiseerd, maar door een liefhebber. Ik heb daar vorig jaar voor het eerst met veel plezier aan mee gedaan. Samen met wat jeugd die bij mij traint. Nu hebben zij de formule aangepast door er een lunch en diner aan toe te voegen. Het is een Rapid toernooi ( 15 minuten per partij). Gezellig en leuk.

14 mei Rapid voor teams bij schaakvereniging Haeghe Ooievaar in Den Haag. Zowel clubteams als vriendenteams kunnen aan dit gezellige teamtoernooi mee doen. Ook dit is een Rapid toernooi ( 15 minuten per partij per persoon) In het verleden heb ik hier ook met een jeugdteam aan mee gedaan. Dit jaar ga ik kijken om met een vriendenteam uit te komen ( d.w.z. ik met wat jeugdspelers die geen lid zijn van een club)

15 mei Philidor Open Rapid in Leiden. Wordt georganiseerd door schaakvereniging Philidor.

27 mei Open Kampioenschap in Utrecht. Dit weekendtoernooi wordt georganiseerd door schaakvereniging Paul Keres. Weekendtoernooien kenmerken zich door meerdere ronden ( in de regel 6 ) verdeeld over 3 dagen. Startend op de vrijdagavond. Weekendtoernooien worden verspreid over het hele land en soms is dus een overnachting in de speelplaats noodzakelijk. Ik heb mij hiervoor al aangemeld.

3 juni - 6 juni BPB Limburg Open. Een meerdaags toernooi waar overnachten noodzakelijk is. Een bijzonder groot opgezet toernooi waar vele internationale en nationale toppers op afkomen. Inclusief de Nederlandse topjeugd. Ik doe hier al jaren aan mee, samen met mijn zoon. Leuk en gezellig.

Voor alle toepassingen momenteel wel: heel snel aanmelden. Iedereen wil graag weer schaken en lopen de inschrijvingen snel vol. Aanstaande weekend bijvoorbeeld doe ik mee aan het Noteboom-weekendtoernooi in Leiden. Ik schreef mij in de nacht hiervoor in, zodra het inschrijfformulier op de website stond. De volgende avond was het toernooi al vol.

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Vernieuwde agenda

Vanaf heden wordt de agenda van de schaakvereniging weer gevuld met onder andere de data van de externe wedstrijden, de Grand Prix's voor de jeugd en andere belangrijke data. Met dank aan Iris Kaiser-Okkes!

De agenda is aan de linkerkant te vinden via de keuze: Agenda (Nieuw). De agenda is ook rechtstreeks te benaderen, zonder naar de website te gaan, via deze link: [klik hier]

Heb je een tip voor de agenda?

Stuur dan een bericht naar Iris Kaiser-Okkes: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Mijn schaakavonturen

Toen er aan de leden van onze schaakvereniging werd gevraagd om ook eens een stukje te schrijven voor de website, moest ik denken aan de blog die ik vorig jaar augustus heb geschreven over mijn schaakavonturen. Hieronder is deze te lezen, met aansluitend hoe het verder is gegaan.

---

Soms wordt aan mij gevraagd hoe het komt dat ik schaken zo leuk vind. Het is een heel verhaal, dus leek het mij aardig om dat eens op te schrijven. Mijn allereerste herinneringen aan schaken gaan terug naar de lagere school, waar mijn broer en zus tijdens of na schooltijd gingen schaken. Een enthousiaste meester organiseerde dit en bij broer werd in die periode het schaakvuur ontstoken. Ik richtte mij in die periode op de blokfluitlessen met diezelfde meester, maar broer bracht het schaken mee naar huis en in die tijd speelden we menig potje met elkaar. Ik herinner mij dat ik ook weleens met mijn broer meeging naar toernooitjes in Den Haag en dat ik eens een simultaan wedstrijd heb gespeeld tegen Ree, volgens mij was dat bij de opening van winkelcentrum Leidsenhage. Terwijl mijn broer een zeer goede schaker werd, die competitie en toernooien speelde, speelde ik mijn laatste “echte” wedstrijd op de sportdagen van de Pedagogische Academie.

Schaken bleef ik wel promoten in de klas. In de rekenhoek had ik een schaakbord en stukken staan en liet ik de kinderen hier spelenderwijs mee spelen. Er waren altijd wel een paar kinderen die iets wisten van het spel en andere kinderen het een en ander konden uitleggen. En soms, als er tijd was, speelde ik een spelletje met ze mee.

Eind 2018 wees mijn dochter mij op de schaakapp Chess.com. Zij speelde al een tijdje online met vrienden en dacht dat ik dat ook wel leuk zou vinden. En dát vond ik. Spelen met mensen over de hele wereld, met ongeveer dezelfde speelsterkte, blijft inderdaad heel leuk. Iedereen heeft weer andere strategieën, dat is leerzaam en leuk om te zien.

Het jaar daarna vielen een aantal dingen samen. The Queen’s Gambit kwam uit op Netflix en deze serie ontstak bij mij echt het schaakvuurtje. Toen ik tijdens de lockdown, na mijn cursus Engels een nieuwe uitdaging zocht, dacht ik: “Waarom ga ik mij niet verdiepen in het schaakspel”. Ik kocht mijn eerste schaakboek “Schaken voor Dummies” en volgde wat online lessen. Dat was het toch niet helemaal. Via de Schaakbond kwam ik de serie “Lekker schaken” tegen, bestaande uit vijf boekjes om thuis zelf te oefenen. Elke les bestaat uit een uitleg, voorbeeldstellingen en oefenopgaven, die je achterin het boekje kunt controleren. 

Naast het oefenen en spelen via Chess.com, vind ik het ook erg leuk om te lezen over schakers. Bij het Max Euwe Centrum in Amsterdam heb ik een paar leuke tweedehands boeken gekocht over Euwe, Fischer en Magnus Carlsen. Partijen naspelen uit deze boeken, of eigen partijen analyseren via Chess.com is ook leuk voor de afwisseling. Er valt zóveel te leren en te lezen.

Een nieuwe uitdaging wordt ook het geven van schaaklessen aan leerlingen en een aantal leerkrachten van school, waar ik in september mee begin. 

En heel leuk, na 50 jaar, is de cirkel rond, speel ik via Chess.com met de man die ooit het schaakvuur bij mijn broer ontstak. We chatten over de partij die we spelen en zo is schaken ook heel gezellig.

Op mijn Instagram lekker-schaken plaats ik foto’s en berichtjes over mijn schaakavonturen. Zo hoop ik anderen ook enthousiast te maken …

---

Inmiddels heb ik in september meegedaan aan de Schaak-off, georganiseerd door de KNSB, om nieuwe leden te werven, zijn de lessen op de Margriet begonnen en helaas ook weer tijdelijk gestopt in verband met de coronamaatregelen én ben ik in oktober lid geworden van onze schaakclub. Naast de clubavonden schaak ik ook online -dagelijkse- partijen tegen clubleden, probeer ik steeds meer te leren en heb ik vooral heel veel schaakplezier.

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Jeugdschaak bij Schaakvereniging Voorburg

Als nieuw bestuurslid is mij gevraagd een stukje te schrijven waarmee we het jeugdschaak en het seniorenschaak met elkaar verbinden. Bij deze voldoe ik graag aan dat verzoek.

 

Ik heb vroeger schaken geleerd van de leraar van de vijfde klas lagere school; vond het interessant en was al snel instaat om mijn eigen vader te verslaan. Toen ik wat ouder was ben ik lid geworden van schaakvereniging Arena in Mariahoeve, waar ik “gewoon” in de competitie meedraaide. 

Ik weet het mij nog goed te herinneren, geen vrouwen, de meeste mannen met grijze haren (of helemaal geen haar), een soort van tussengroep (tussen 20 en 40 jaar oud) en maar zeer weinig spelers onder de 20.

Daar was ik er dus één van. De vereniging speelde op donderdagavond en de onderlinge competitie begon om 20:00 uur. Er was altijd een soort van spanning; thuis had ik hard gestudeerd in het “openingen vademecum van drs. F. Roessel” en ik probeerde met de opening voordeel te behalen wat niet altijd lukte.

Geen internet en geen computers, we waren volledig afhankelijk van de geschreven pers of boeken voor de informatie over openingen, het middelspel en het eindspel.

 

Toen ik ging studeren in Delft werd een studievriend ook lid bij Arena en streden we samen om het clubkampioenschap wat ik uiteindelijk in 1984 een keertje won…… Hiep hiep hoera….

 

Toen een periode van jaren waarin ik niet heb geschaakt vanwege totaal gebrek aan tijd door een drukke baan. Toen ik in 2018 ben gestopt met werken, begon het schaakvirus weer te kriebelen en ik ben midden in het schaakjaar 2019-2020 een keer bij Schaakvereniging Voorburg gaan kijken en vervolgens lid geworden.

 

Is het nu anders dan vroeger???

 

Nog steeds zien we op de dinsdagavond voornamelijk mannen, maar de leeftijden zijn beduidend anders. En buiten de vereniging schaakt men vaak via de computer tegen anderen (soms wildvreemden uit andere landen) en op het internet is alles te vinden over openingen, het middenspel en het eindspel.

 

Maar wat voor mij een echte opsteker was is dat onze schaakvereniging maar liefst 57 jeugdleden heeft en dit aantal is nog steeds groeiende. De jeugd speelt op vrijdag en krijgt les volgens een professioneel systeem. De belangstelling is groot en er is staan zelfs nog 8 jeugdigen op de wachtlijst voor september. Ongetwijfeld heeft de populariteit van de Netflix serie “The Queens Gambit” daaraan bijgedragen.

 

En de schaakkwaliteit van de jeugd is hoog; ik heb tijdens de corona periode diverse malen meegedaan aan het snelschaak rondje (virtueel) op donderdag avond en het was echt oppassen  geblazen. Sommige van de (ex)jeugdleden spelen nu ook op de dinsdagavond en ik heb vorig jaar (voor Corona) zelf nog een partij gespeeld tegen David waarbij ik goed ben weggekomen.

 

Ik weet de avond nog goed te herinneren, wat gaat er door je heen als je tegen zo’n jeugdige speler moet spelen…. niet verliezen dus, voorzichtig spelen, etc. Ik begrijp nu pas hoe de spelers waartegen ik schaakte toen ik zelf jeugd was zich moeten hebben gevoeld. Anyway, de partij tegen David heb ik dus gewonnen, maar het had evengoed anders kunnen lopen na de ongelofelijke blunder op de 40e zet van wit: 40 … gxf5, hierna had de witte dame binnen kunnen vallen met torenwinst, etc….. 

 

Ik ga deze partij goed bewaren, zodat ik later nog een keertje kan melden dat ik van David heb gewonnen als hij doorgestoten is naar hogere schaakregionen..

 

Het jeugdschaak staat in grote belangstelling en Fong Li Caljé runt het hele programma. Ze spelen op de vrijdagavond, een deel in Essesteijn en een ander deel bij Adrey thuis op de van de Wateringelaan. Adrey doet twee groepen, en in Essesteijn hebben we één groep. Ook wordt er nog gespeeld door de jeugd in de 3e klasse van de HSB competitie. Ik ben al een keertje wezen helpen op een vrijdag en het is leuk om te zien hoe enthousiast de kinderen zijn… het is prachtig om te zien hoe zo’n jeugdige schaker achter het bord zit en bijna zonder moeite een oudere ervaren schaker van het bord veegt.

Schrijf reactie (1 Reacties)

Eindstand Internettoernooi Schaakvereniging Voorburg

Ike Tjin á Lien is de glorieuze winnaar geworden van het eerste internettoernooi van de schaakvereniging Voorburg. Uit 18 partijen behaalde hij 16 punten. Hij bleef Bart Kroon en Jan Kroon voor.

Door de coronamaatregelen kon er niet worden geschaakt in wijkcentrum Essesteijn. Omdat we het schaken natuurlijk niet kunnen laten, werd er op 6 avonden geschaakt via internet. Per avond werden drie partijen gespeeld met 15 minuten per persoon per partij. De resultaten van de speelavonden werden bij elkaar opgeteld.

Ike bleek was in blakende vorm en duidelijk de beste. Hij won vier van de zes toernooien en eindigde in alle rondes bij de eerste drie. Bart en Jan bleven aanvankelijk goed in het spoor, maar konden het tempo van Ike in de laatste rondes niet meer bijhouden.

Het toernooi was een geslaagd experiment. Negentien mensen hebben deelgenomen aan deze competitie. Een mooi aantal. Toch is het fijn dat de coronaregels zijn versoepeld en we weer fysiek kunnen schaken. Bij het schaken kijk je toch liever naar een tegenstander, dan naar het computerscherm.

 

Einduitslag Internettoernooi

            Naam                        Aantal punten

 

1          Ike Tjin A Lien                      16
2          Bart Kroon                            13
3          Jan Kroon                             12
4          Yvo Kuhling                         11,5
5          Hans Mes                             11
6          Wieger Broekhuizen             10
7          Marcel Wouters                     8
8          Peer Kroon                            7
9          Hans van Lis                         6,5
10       Iris Kaiser                               6
11       Rik Langeveld                        6
12       Bert van Rangelrooi               5
13       Rob van der Kamp                 4
14       Martin Mellens                        3
15       Oscar Vernooij                        3
16       Jan Nienhuis                           2
17       Tom Loorij                               1,5
18       Thomas Schelling                   1
19       Al Patty                                    0,5

 

 

 

 

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)
2022  Schaakvereniging Voorburg