De leden van Schaakvereniging Voorburg strijden, naast de interne competitie, soms ook mee toernooien in het land.

Hier volgen we deze spelers op de voet.

Goed resultaat Voorburg bij HSB-rapid

De Schaakvereniging Voorburg is als negende geëindigd in het open rapidkampioenschap van de Haagse Schaakbond. Er deden 14 teams mee. Het team, bestaande uit Atul, Martin Mellens, teamleider Fong-Li Caljé en de jeugdspelers Rudraksha Garg en Prajit Sai Kumar, haalde een score van 50%. Drie gewonnen partijen, drie nederlagen en één remise.  Gezien de vrij lage gemiddelde rating van ons team (1486) een goed resultaat.   

In dit toernooi speelden teams van vier mensen tegen elkaar. Iedere speler had 15 minuten per persoon per partij plus 5 seconden per zet. Het teamresultaat telde, maar er waren ook prijzen voor de best scorende speler per team. Het toernooi telde zeven rondes. Er werd gespeeld volgens een Zwitsers systeem. Bij iedere ronde trof je een tegenstander die ongeveer even hoog stond op de ranglijst.  

De sterkte van de teams liep behoorlijk uiteen.  Schaakhuis en Rotown Librarians hadden een gemiddelde rating van meer dan 2000. Weinig verrassend streden deze teams om de eerste plaats, waarbij Rotwon Librarians aan het langste eind trok.  Ons team stuiterde een beetje door de ranglijst. Wedstrijden tegen sterke tegenstanders, werden afgewisseld met wedstrijden tegen zwakkere tegenstanders. We voldeden aan de verwachtingen. De mindere teams werden verslagen; tegen de sterkere teams konden we geen potten breken. In de laatste ronde moesten wij tot onze verrassing tegen de kampioen Rotown Librarians. Helaas zijn sprookjes in schaken zeldzaam. Het werd 4-0 voor de tegenstanders.

Rudraksha Garg was de smaakmaker van het team met vier gewonnen wedstrijden uit zeven partijen. Ook teamcaptain Fong-Li Caljé weerde zich met 2 uit drie dapper. Martin Mellens voldeed met 4,5 uit zeven aan wat volgens zijn rating mocht worden verwacht. Atul had een zware dag. Hij wist in zeven partijen slechts 1,5 punt te scoren. Prajit moest wat wennen aan het niveau. Hij had in enkele partijen goede kansen, maar wist in vier partijen geen punt te behalen. 

 Al met al was het een geslaagd toernooi met een goed resultaat voor Voorburg. We misten de prijs voor teams met een gemiddelde rating onder de 1700 op een haar na. We werden tweede. Het was ook een gezellig toernooi. Alle reden om volgend jaar weer een team op de been te brengen. 

Foto's: Cissy Caljé

Schrijf reactie (0 Reacties)

Vader en zoon op tournee (2)

Vader en zoon op tournee (ahum, toernooi) in Den Haag

In het Haagse wordt al enige jaren een zogeheten Haagse rapidcyclus georganiseerd. En ik heb het uiteraard hier niet over snel fietsen , maar snel schaken. In een aangepast tempo van 20 minuten per partij proberen je tegenstander mat te zetten. Leuk om af en toe te doen. Wordt niet altijd door iedereen als volwaardig erkend maar tegenwoordig zijn zelfs ervaren wereldtoppers als Karjakin, Caruana, Giri en zelfs wereldkampioen Magnus Carlsen er druk mee. Het wordt steeds populairder.

Maar terug naar het Haagse.  Nu mijn zoon Jie-Ren ook schaakt , kan ik zelf ook wat meer tijd besteden aan mijn grote hobby. En thuis is het goed verkoopbaar , want het is immers toch goed voor de sportieve ontwikkeling van onze zoon, niet waar? Dus ik bedacht ons maar eens in te schrijven voor deze cyclus. Een rondgang langs 4 gastverenigingen (Haeghe Ooievaar , Haagse Schaak Vereniging,  Discendo Discimus en Schaakcombinatie Haagse toren/ Vogelwijk). 

Op respectievelijk 16 april, 30 april , 21 mei en 18 juni streden gemiddeld zo’n 40 schakers om dagprijzen en punten voor het eindklassement. Want ja, er werd ook een klassement samengesteld voor diverse ratinggroepen. Op de slotdag konden er dan nog extra prijzen gewonnen worden. Deelname aan minimaal 3 speeldagen was dan wel verplicht.

Jie-Ren was overigens de enige jeugdspeler die aan  alle 4 de speeldagen heeft mee gedaan. Hoewel hij de laagste rating van allemaal had, hield hij zich goed staande tussen al die ervaren schaakrotten. Op de 1e speeldag verzamelde hij 2,5 punt. De 2e speeldag ging nog iets beter want er kwamen 3 punten bij. Hier behaalde hij zelfs de 1e plaats in zijn ratingcategorie!  Op de 3e speeldag wederom 3 punten verzameld en een 2e plaats als dagprijs. 

Kijkend naar de tussenstand in het algemeen klassement bleek dat Jie-Ren 1 punt achterstand had op de koploper. Geen onoverbrugbare achterstand voor de laatste speeldag. Het zou zeer spannend worden tot aan de laatste ronde. Want Jie-Ren stond inmiddels 1 punt voor en zou bovenaan kunnen eindigen. Helaas lukte dit niet want het reglement gaf aan dat bij 4 deelnames het slechtste resultaat weggestreept mocht worden.

En zo eindigde Jie-Ren met slechts een 0,5 punt achterstand op de koploper als goede 2e. Dit leverde hem naast de dagprijs ook nog een extra prijs in de vorm van een gevulde envelop op. Daar was hij uiteraard maar wat blij mee.

Ik deed zelf ook nog mee en hoopte stiekem het wat beter te doen dan mijn zoon. Dat viel best tegen (begin oud te worden). Uiteindelijk scoorde ik overall slechts 1,5 punt meer. Maar ja, de jeugd heeft de toekomst, toch? Ik denk dat ik hem over een half jaar al niet meer kan verslaan. Geen best vooruitzicht voor mijzelf maar ik ben anderzijds ook trots op hem. En het leukste is dat ik dankzij hem toch weer meer tijd aan mijn hobby kan besteden.

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Vader en zoon op Limburg Open

Enige tijd geleden zag ik op de toernooi-site van de KNSB het BPB Limburg Open staan. Een internationaal toernooi dat in het pinksterweekeinde stond gepland. Een wat ruimer opgezet weekend-toernooi. Verdeeld over 4 dagen 7 ronden. Leek mij wel leuk om daar met Jie-Ren naar toe te gaan. Ik schreef ons dus al vroeg in en dat was maar goed ook. Het werd druk, heel druk.

Maar liefst 500 deelnemers kwamen op dit jubileumtoernooi af. Verdeeld over 3 in speelsterkte verschillende groepen. De A-groep voor GM en zo , de B-groep voor spelers die graag naar de A-groep willen en de C-groep voor de echte liefhebbers die denken dat zij kunnen schaken.  Wat opviel was de grote deelname van jeugdschakers in alle groepen.

Uiteraard heb ik wel de wens om ooit in de A-groep te spelen maar …… dat gaat natuurlijk nooit meer lukken. Zeker niet , als je in de voorbereiding op de interne competitie-avond een Dame cadeau geeft aan je tegenstander. Een “betere generale kan bijna niet “ . Dus ik reisde niet af met een lekker schaakgevoel. 

Uiteraard speelden ik en Jie-Ren mee in de C-groep. Voor Jie-Ren een uitstekende manier om ervaring op te doen tegen hogere ratinghouders. Hoe verliep het toernooi uiteindelijk ?

Jie-Ren begon werkelijk overdonderend. In de 1e ronde met wit tegen een senior met rating 1345. In een rustige Franse partij speelde Jie-Ren zijn tegenstander rustig naar een nederlaag. In de analyse bleek zijn tegenstander vrijwel kansloos. Dan de 2e ronde. Nu tegen een Duitse tegenstander , rating 1617 !! En dan ook nog met de zwarte stukken. Vooraf als te zwaar bestempeld maar ja, je hebt altijd een kans.  

Zijn tegenstander dacht Jie-Ren te overvallen met de opening  b4 , de Sokolsky-opening. In de wandelgangen ook wel de Orang Oetang opening genoemd. Een soort gambiet waarbij de geofferde pion b4 wit actief spel moet opleveren. Maar dan moet je als witspeler natuurlijk wel actief blijven spelen. Jie-Ren kende deze opening niet. Hij volgde gewoon zijn eigen plan. Openingszetten die hem zelf op bekend terrein bracht , in dit geval een soort Pirc-opstelling. Zijn tegenstander werd daardoor zelf verrast. En al gauw was van enig actief spel geen sprake meer en kon ook deze duitse opponent de hand schudden.  2 uit 2 !

Het leverde Jie-Ren complimenten en vermelding in het toernooi-verslag op. Met een rating van 949 stond hij na ronde 2 bovenaan met allerlei hogere ratinghouders. Waar ging dit naar toe leiden ? In ronde 3 speelde hij aan 1 van de topborden tegen de als tweede geplaatste speler met een rating van 1832. Een soort Martin Mellens. Leuk voor de ervaring maar de verwachting was dat de stukken snel in de doos konden. Maar dat was niet zo. Jie-Ren bouwde zijn witte stelling rustig op naar een ( ook volgens zijn tegenstander)  positionele plus. Ik dacht bij mijzelf, dit kan toch niet. En helaas ,door een kleine tactische voortzetting van zijn tegenstander, verloor Jie-Ren een stuk en daarmee ook de partij. Zijn tegenstander zei na afloop dat Jie-Ren mogelijk gewonnen stond.  

Maar het is voor zo’n jong ventje al heel wat dat hij het zo lang volhoudt. In de daar op volgende ronde speelde Jie-Ren nog tegen spelers met rating 1693 ( 0 ) , rating 1379 (1) , rating 1221 ( 0 ) en rating 1495 (1). Met 4 punten een TPR van 1562 ( t.o.v. eigen rating 949) een geweldige prestatie.

En hoe deed zijn vader het dan ? Wel , na het smadelijke verlies tegen Tom in de interne competitie wilde ik sportieve revanche in dit toernooi. Ik won de 1e ronde in slechts 20 zetten. Mooie start. In de 2e ronde tegen een jonge Duitse tegenstander. Ik ben altijd voorstander van actief spel, zeker als je met wit speelt. Maar in deze partij vergat ik om onverklaarbare redenen alle openingsregels. Mijn witte stukken verzamelden zich lekker op een kluitje in het eigen centrum om naar elkaar te kijken. Na wat moeizaam geschuif kwam ik eindelijk actiever te staan en maakte mij klaar voor een mat-aanval. En weer vergat ik een belangrijke regel , neem de tijd voor dat je een zet doe. Maar kennelijk dacht ik dat ik aan het snelschaken was, want in de voortzetting van die aanval gaf ik pardoes een stuk weg en daarmee ook de partij. Iets waar ik naderhand nog meer spijt van zou krijgen.

In de daarop volgende ronden won ik 2x en 1x remise. Op de slotdag bekeek ik de ranglijst en wist dat met 2 overwinningen er wellicht nog iets moois in het verschiet lag. In de 6e ronde een sterke jeugdspeler in de leeftijd en speelsterkte van Jie-Ren. Ik was dus op mijn hoede en dat was zeker niet onterecht. Ik dacht hem te verassen met mijn opening. Dat was ook zo maar hij veraste mij nog meer door zijn uitstekende actieve tegenspel. Met grote moeite wist ik mijn stelling overeind te houden. Door een onnauwkeurigheid won ik een stuk en daarmee de partij.  1e punt binnen. 

In de 7e ronde weer een jeugdspeler. Dit keer een jongedame die vorig jaar nog NK-kampioen t/m 14 was. Pfff, ik kon de borst weer natmaken. Bij winst kon ik in de prijzen vallen. Ik koos met zwart voor mijn vertrouwde Zwarte Leeuwopstelling. En dat bleek te helpen want mijn tegenstandster wist zich geen raad. Na 15 zetten was het positioneel wel uit. Ik won de kwaliteit en enkele pionnen. Voor de vorm speelde ze nog even door (haar trainster Zhao Qing Peng was er ook) maar enkele zetten daarna gaf ze op. Ik had inmiddels 5,5 punt !

Nu was het afwachten op de andere borden en bleek ik uiteindelijk gedeeld 2e te zijn geworden. Met slechts een half punt achter op de 2 koplopers. En gingen mijn gedachten naar ronde 2 want als ik …….. dan had ik ………. Tja , daar koop ik dus niks meer voor.

Maar al met al, het was een goed toernooi. Beiden ratingpunten verdiend met goed spel. Verder was de organisatie dik in orde, het was gezellig, veel bekende gezichten gezien en nieuwe ontmoet. Volgend jaar gaan we zeker terug. En hoop ik stiekem op nog meer deelnemers van SV Voorburg.

Ike

 

 

Schrijf reactie (1 Reacties)

Jie-Ren wint HSB Jeugdweekend

Afgelopen weekeinde deed Jie-Ren mee in groep C van het Haags Jeugdweekendtoernooi.

Hij won overtuigend zijn C-groep (8,5 uit 11) en werd ook nog eens overall toernooi-winnaar met de hoogste plusscore (+2.75).

Een verslag is te lezen op de site van de HSB: klik hier

Schrijf reactie (0 Reacties)

Sterkste schoolschaker van de HSB

Sinds dit weekend heeft ons jongste lid van de vereniging er een nieuwe titel bij: de sterkste schoolschaker van de HSB en ook algemeen kampioen van de HSB. En deze eer gaat naar Jie-Ren Tjin a Lien.

Menig clublid heeft zijn sterkte al in de interne competitie ervaren. Gefeliciteerd Jie-Ren Tjin a Lien!

Het complete verslag van is te lezen op:

de website van de HSB

Schrijf reactie (0 Reacties)

PK Senioren ronde 9

Laatste ronde

Frits Varenkamp (1445) - Adrey Caljé (1316) 1/2 - 1/2

Adrey speelde tegen een teamgenoot van Botwinnik. Na 15 zetten in het Lets gambiet gingen de heren akkoord met een salonremise.

 

Jan Nienhuis (1372) - Koos Swannink (1152) 1/2 - 1/2

Een pittige partij voor Jan. Hij gaf zijn eerder gewonnen kwaliteit terug met het idee dat 5 tegen 4 pionnen wel te winnen zou moeten zijn. Dit ging ook de goede richting in, maar Jan zag de uitwerking niet en moest genoegen nemen met remise. 

 

Jelle van der Heide (1421) Thomas Kreitmair (1557) 1/2 - 1/2

Jelle en thomas creëerden een vastgelopen damstelling en kwamen dan ook remise overeen.

 

Paul Baak - Theo van Vorselen (1526) 0 - 1

Paul (nog zonder rating) sloot zijn eerste toernooi af met een verlies tegen een speler met een rating van 1526. Paul heeft in dit toernooi 7 partijen gespeeld, met als hoogtepunt zijn eerste toernooipunt tegen Rob van Duivenbode. 

 

Eindscore 

Hieronder een overzicht van de eindscores van de spelers, met daarnaast de W-We waarde (De Werkelijke score minus de verwachte score) Is deze groter dan 0 dan zal de rating van een speler stijgen n.a.v. van dit toernooi. Is deze lager dan 0 dan zal deze rating dalen.

 

Adrey Caljé (3.5) + 1.37

Thomas Kreitmair (3.5) -0.48

Jan Nienhuis (3.5) +0.16

Paul Baak (2.0) -0.92

Schrijf reactie (0 Reacties)

PK Senioren ronde 8

Adrey Caljé (1312) - Loek Beekman (1320) 0 - 1

Een partij met veel winstkansen voor Adrey, maar waar uiteindelijk Loek Beekman er toch met de winst vandoor ging. 

 

Koos Swanink (1152) - Paul Baak 1 - 0 

Paul was deze avond wel aanwezig als supporter, ondanks dat hij zijn partij vooruit had gespeeld tegen Koos Swanink. 

 

Sjaak van As (1472) - Thomas Kreitmair (1557) 1 - 0

Een pijnlijk moment voor Thomas. 

 

Rob van Duivenboden (1330) - Jan Nienhuis (1372) 0 - 1

Schrijf reactie (0 Reacties)
2021  Schaakvereniging Voorburg