De Haagse schaakbond (HSB) organiseert elk seizoen een onderlinge competitie voor verenigingen die bij de HSB zijn aangesloten. Schaakvereniging Voorburg doet hier ook aan mee met twee teams:
- een seniorenteam bestaande uit 8 spelers in de derde klasse
- een jeugdteam bestaande uit 8 spelers in de derde klasse

De meest actuele stand van alle teams wordt bijgehouden door de HSB. Voor een overzicht: 

Team 1

Team 2 (Jeugdteam)

Op deze pagina's kunt u de vorderingen van dit team volgen.

In het seizoen 2021-2022 speelt SV Voorburg 1 bij een thuiswedstrijd op dinsdag in het Wijkcentrum Essesteijn, Elzendreef 10, 2272 EB Voorburg.

Het jeugdteam speelt dan bij een thuiswedstrijd op vrijdag in de Van de Wateringelaan 118 te Voorburg.

Te lang nagedacht....

Tijdens de laatste HSB wedstrijd tegen Rijswijk 3, had ik als enige verloren. Dat voelt nooit goed, maar zoals Martin schrijft in zijn artikel over het kampioenschap van het eerste team, heb ik in het begin van de competitie goed bijgedragen aan het team.

Het schaken voor de HSB competitie is anders als het schaken voor de interne competitie, ik neem minder risico en denk wat langer na. Soms is dit te lang….
Ik had zwart en na een rommelige opening stond ik een pion achter, maar ik had meer ontwikkeling. Die opening blijkt achteraf het het Evans gambiet accepted, Andersson variation te heten…. Ik moet toch wat meer aan openingstheorie doen.

Tactisch spelen en meer complexiteit is wat ik zocht en na 23) Tg1 stond de volgende stand op het bord:


Hier moest een offer of iets dergelijks inzitten, maar ik kon het niet vinden. Tijdens de wedstrijd tegen SHTV3 moesten we winnen en ik heb toen wel geofferd met succes en in de interne competitie ga ik er ook altijd voor. Maar ik wist niet precies hoe we er voor stonden, mijn tijd was krap dus ik ging ook niet vragen of kijken en ik besloot voorzichtig verder te spelen. Maar ik had al teveel tijd besteed en verloor een zet of 10 later op tijd. Jammer maar helaas.

Achteraf gezien met hulp van chess.com, bleek het offer er toch in te zitten en is 23) .. Pxh3 toch de beste zet. Die had ik inderdaad gezien, maar ik had het verkeerd doorgerekend.

Na 24) gxh3 moet niet volgen, 24) .. Lxf3+, maar 24) .. Txf3!; ik had al mijn tijd verspeeld aan het verder doorrekenen van de verkeerde voortzetting...In de vele varianten die volgen wint zwart.

Misschien toch maar in het vervolg "op gevoel" het offer plegen en dan tijdens het verder spelen de verdere varianten ontdekken. Een wijze les.... of toch te gevaarlijk?

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Kampioen

Voorburg 1 is kampioen geworden in klasse 2a van de Haagse Schaakbond. De slotavond was werkelijk bloedstollend. Wij hadden het kampioenschap niet meer in eigen hand. Wij moesten onze wedstrijd winnen, maar waren dan afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd tussen DSC6 en SHTV3. DSC6 moest punten laten liggen. Uiteindelijk gebeurde dat. Letterlijk in de laatste seconden verloor DSC6 de wedstrijd.

De spanning werd vergroot doordat alle wedstrijden op één locatie werden gespeld en de aanwezigheid van een heuse reporter. Jan Kroon, rechtstreeks uit het vliegtuig van vakantie, speelde zelf niet mee, maar was wel gekomen om ons te ondersteunen. Heen en weer lopend tussen de zalen gaf hij commentaar via de app. Hierdoor kon de hele vereniging meegenieten.

Voorburg 1 kwam wat moeizaam uit de startblokken in de wedstrijd tegen Rijswijk 3, maar halverwege de avond kwam de kentering. Uiteindelijk werd het een duidelijke 7-1 overwinning. Alleen Hans Mes leed een wat ongelukkige nederlaag. Hij raakte, mede door tijdnood, verstrikt in de tactische verwikkelingen. Daar stonden voor Voorburg een echte “swindle” van Marcel Denie en een overwinning op tijd van Yvo Kühling tegenover. Aan de bovenste vijf borden gingen alle punten naar Voorburg. Bart Kroon wist een mooi paard-loper eindspel te winnen, terwijl Siyar Zengin zijn tegenstander in een koningsaanval overmeesterde. Elmar Hommes won in het middenspel een pion en daarna vrij gemakkelijk de partij. Martin Mellens trof een vrij passief spelende tegenstander. Na enig zwoegen wist hij met een torenoffer de vijandelijke stelling te slechten. Leo Bolle kreeg een mooi initiatief op de damevleugel. Zijn tegenstander probeerde tegenkansen te creëren op de koningsvleugel. Leo maakte het, ondanks tijdnood, bekwaam af.

De spelers van Voorburg spoedden zich naar het lokaal waar de laatste partij van de wedstrijd tussen SHTV3 en DSC6 bezig was. Een menigte vormde zich rond het beslissende bord. De man van SHTV3 stond beter, maar de stelling was tweesnijdend. Bovendien hadden beide spelers, maar vooral de speler van SHTV3 heel weinig tijd. Deze vergrootte de spanning van de omstanders door over de simpelste zetten nog vrij uitgebreid na te denken. Een aantal keren had hij minder dan 10 seconden op de klok. Nagelbijtend stonden de spelers van Voorburg naast het bord. Uiteindelijk wist de SHTV-speler toch groot materieel voordeel te bereiken. Ondanks de tijdnood haalde hij de winst binnen. Een luid gejuich van de spelers van Voorburg was het gevolg.

Voorburg startte dit seizoen met een teleurstellende 2-6 nederlaag tegen DSC6. Daarna werd een achteraf gezien cruciale winst behaald op SHTV3. Het werd 4,5-3,5. Daarna kwam Voorburg steeds beter in vorm en zeker in de laatste drie wedstrijden werden makkelijke en ruime overwinningen behaald.

Het kampioenschap was een echte teamprestatie. De bovenste drie borden waren met Elmar, Leo en Martin voor de tweede klasse sterk bezet, en zij voldeden aan de verwachtingen. Het leuke was dat in de loop van het seizoen ook de andere borden steeds meer punten gingen pakken. Siyar draaide met vijf punten uit zes partijen een topseizoen. Hans was vooral aan het begin van de competitie een sterke troef, terwijl Jan en Bart een stabiele factor waren. Rob van der Kamp draaide een minder seizoen en moest ook vaak tegen op papier sterkere tegenstanders opboksen. Yvo Kühling kwam in de tweede helft van het seizoen sterk terug. Ten slotte mogen ook de invallers (Behzad, Rik Langeveld, Bert van Dijken en Macrel Denie) niet worden vergeten. Het team verzwakt nauwelijks als één van de basisspelers onverhoopt niet kan. Dit zegt iets over de breedte van onze club.

Volgend seizoen wacht dus de eerste klasse. Uitgaande van het huidige team zijn we zeker geen gedoodverfde degradant. Om met voetbaltermen te spreken: we moeten ons spiegelen aan Sparta en niet aan Cambuur of FC Groningen. Natuurlijk is de gemiddelde rating wat lager dan die van de teams uit de eerste klasse. Daar staat tegenover dat we relatief veel spelers hebben die nog niet zo lang schaken. Die kunnen sterker worden en bovenal meer ervaring opdoen in het spelen van externe wedstrijden. Ik kijk dan ook uit naar het volgend seizoen!

Het eerste team viert het kampioenschap

Schrijf reactie (0 Reacties)

Voorburg 1 - Promotie 3

Voorburg uit, altijd lastig. Onder die premisse verzamelde Promotie 3 zich in Essesteijn voor hun treffen met Voorburg 1. Wedstrijdleider Jan lichtte de huisregels toe, op de hem karakteristieke beknopte wijze, waarna de klokken werden ingedrukt. 

Leo beet het spits af. Na een rustige openingsfase in het Scandinavisch (1,e4 d5 2. ed5 Pf6 3. d4) was er weinig aan de hand op bord twee. De best denkbare voortzetting was het bereiken van een pionnenmeerderheid op de damevleugel. Door een simpele aanval raakte zijn tegenstrever danig in de war, die zich daarop gedwongen zag tot ruil van een paard tegen twee pionnen. De compensatie van twee verbonden vrijpionnen in het centrum bleek . illusoir. In de nazit gaf zijn tegenstander toe dat Leo’s speldenprikje als een dolkstoot was binnengekomen. Eerste punt op het bord. Tussenstand 1-0.

 

Op bord één schoof Elmar zijn tegenstander met kloeke zetten naar een staat van wanhoop. Vrij snel na het starten van de klok mocht onze zomer,- en winterkampioen een pionnetje oprapen. Daarna volgde dominantie op het centrum en kon hij zijn stukken allengs positioneren voor de aanval. Na wat tegenstribbelen besloot Elmar dat het moment daar was voor een bruusk offer. Zo ontstond er een fatale bres in de vijandelijke defensie die met een sterk gevonden mat bekroond werd. Tussenstand 2-0.

 

Yvo’s partij ging gebalanceerd van start en leek te kabbelen richting een rustig middenspel. Dat veranderde na rokade op tegenovergestelde vleugels; het startschot van een onvermijdelijke apotheose van oprukkend wapentuig. Beide spelers hadden een open lijn op andermans koning met aanvalskracht ter plekke. In de zettendans die volgde verrekende Yvo zich een kwaliteit. Het werd van kwaad tot erger. Op zoek naar een tegenaanval ontstonden er gaten achterin en moest de teamcaptain met lede ogen toezien hoe zijn tegenstander met het punt aan de haal ging. Tussenstand 2-1.

 

Bart koerste met zwart de partij direct richting zijn geliefde Caro-Kann, maar werd geconfronteerd met een bijzonder scherpe variant die het bord van acquit in vuur en vlam zette. Op de hem bekende wijze trok Bart de stelling langzaam in zijn voordeel. Plotsklaps werd de jonge huweling echter overmand werd door een moment van concentratieverlies. Een zeldzaamheid toch. Zijn tegenstander mocht zomaar een ruiter de stal in sturen. Opgave was onvermijdelijk. Tussenstand 2-2.

 

Op bord vijf kreeg kreeg Hans met zwart een sympathiek d4 voor de kiezen, waarop hij wat ging experimenteren met het Blackburne-Hartlaub gambiet, de Leidschendamse variant dan. Dit pakte niet geheel naar wens uit, kreeg vervolgens matige voortzetting en resulteerde in een ronduit slechte stelling. Gelukkig wist de vrijetijds golfer het vege lijf te redden ten koste van een pion. Vervolgens bood de tegenstander remise aan. In overleg de teamcaptain gaf Hans aan dat remise ‘een verstandig idee’ was. Aldus geschiedde. Met het gevoel goed weg te zijn gekomen, sloot Hans zich aan bij de groeiende schare publiek. Tussenstand 2,5-2,5. Een gelijke stand na vijf van de acht partijen. Het pleit van de avond zou beslecht worden op de bord zes, zeven of acht.

Op het naastliggende bord had Syar de hele partij het initiatief. De stukken stonden verstrooid over het hele bord, waarbij wit er iets beter uitzag. Weer kwam Promotie 3 met een remise verzoek. Ditmaal weigerden we het aanbod, aangezien zijn tegenstander nog slecht een minuut of tien op de klok had en Syar nog een half uur. Het bleek een goed besluit. In tijdnood fase presenteerde Syar een listige valstrik die leidde tot een vork op koning en toren. De tegenstander sputterde nog even, maar vergeefs. Syar’s doorbraak kantelde het momentum in het voordeel van de thuisclub. Tussenstand 3,5-2,5.

 

Jan had te maken met een obscure variant van de fried liver maar was geenszins van de wijs gebracht. De herdertjes lagen bij nachte. Zij lagen bij nacht in het veld. Zij hielden vol trouwe de wachte. Zij hadden hun schaapjes geteld. Toen het spannend werd trok Jan’s tegenstander zijn keutel weer in en besloot tot een passieve voortzetting. Geduldig schoof Jan een stelling in waarin hij een vijandelijke loper midden op het bord klem kon zetten. Tergend langzaam kroop daarna zijn vrijpion richting promotie, met ieder kwam de beslissing op het bord dichterbij. Toen het moment suprême: de onvermijdelijke opgave van zijn opponent, waarmee Jan de partij en daarmee de tweekamp over de streep trok. Tussenstand 4,5-2,5.

Op het slotbord strooide Rob zijn tegenstander zand in de ogen, door in een langzame wals van briljante en bedenkelijke zetten met elkaar af te wisselen. Er verscheen een open stelling op het bord waarin Rob rustig een brandpunt op de koningsvleugel mocht uitzoeken voor een krakend slotoffensief. Zo makkelijk mocht het niet gaan, besloot de goochelaar. Vooruit, nog een lopertje cadeau. Toen Rob in acute tijdnood terechtkwam besloot hij tot enkele onreglementaire zetten. Consternatie alom, met nog luttele seconden op de klok. Wedstrijdleider Jan zag zich gedwongen het verliezende team de Pyrrusoverwinning op bord acht te gunnen. Eindstand 4,5-3,5.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Kampioenschap blijft in zicht

Voorburg 1 heeft de voorlaatste wedstrijd in klasse 2A van de Haagse Schaakbond tegen Lierse met 6-2 gewonnen. Hierdoor is er nog steeds kans op het kampioenschap. Wij moeten daarvoor de laatste wedstrijd winnen en concurrent DSC6 punten laten liggen.

De wedstrijd was spannender dan de uitslag doet vermoeden. Lange tijd ging de score gelijk op. Omdat op de laatste borden ook tijdnood een rol ging spelen, stonden de toeschouwers wel nagelbijtend bij het bord. In het laatste uur werd het krachtsverschil aan de hogere borden duidelijk en liep Voorburg uit naar een ruime voorsprong.

De avond begon ongunstig voor Voorburg. Hans Mes kon tegen zijn ervaren tegenstander geen vuist maken en verloor vrij geruisloos. Gelukkig kon Martin Mellens vrij snel wat terug doen voor Voorburg. Zijn tegenstander trapte in een valletje en verloor een stuk voor twee pionnen. Hij kreeg daarvoor wel aanvalskansen, maar die bleken al vrij snel een luchtkasteel. Yvo Kühling wist Voorburg op voorsprong te zetten. Hij won een kwaliteit en maakte de partij met een mooie koningsaanval af. Meedogenloos werd de vijandelijke koning door Yvo’s torens en dame over het bord gejaagd.

De voorsprong bleef gehandhaafd door remises van Jan Kroon en Bart Kroon. Jan moest zwoegen voor het halve punt. Hij kwam een pion achter, maar dit was gelukkig een dubbelpion. Een mooi geposteerd paard zorgde voor controle over de stelling. De tegenstandster moest in remise berusten. Bart stond in een eindspel misschien iets beter, maar de pionstelling zat potdicht. Zijn paardenpaar stuitte op prikkeldraad, maar ook de tegenstander kon niet veel beginnen. Remise door herhaling van zetten volgde.

De winst voor Voorburg kwam in zicht door een overwinning van Siyar Zengin. De partij ging lange tijd gelijk op met een heel licht voordeel voor Siyar. Zijn pionnenstelling was iets beter. Niet heel duidelijk was hoe één van beide partijen kon winnen. Uiteindelijk wikkelde de tegenstandster af naar een pionneneindspel. Hierin gaf de betere pionstelling van Siyar de doorslag. Met een mooi tijdelijk pionoffer wist Siyar door te breken en de winst binnen te halen.

Leo Bolle kon uiteindelijk de overwinning veilig stellen. Hij kwam goed uit de opening, maar gaf zijn tegenstandster door een paar mindere zetten kans op tegenspel. Die stelde zich echter te passief op. Leo won een pion en had meer ruimte. Geduldig manoeuvreerde hij zijn stukken dan weer naar de koningsvleugel en dan weer naar de damevleugel. Leo wikkelde af naar een volkomen gewonnen eindspel en haalde het punt binnen.

Aan het bord van Elmar Hommes gebeurde inmiddels van alles. Hij won in zijn typische stijl een kwaliteit met een goede stelling. De buit leek binnen, maar toen verslapte zijn aandacht. Zijn tegenstander win een pion en Elmar moest zijn kwaliteit terug geven. Een spannend eindspel resteerde, waarbij het de vraag was of Elmar zijn pion kon laten promoveren. Uiteindelijk lukte dat, waarmee de 6-2 uitslag op het bord kwam.

Al met al een degelijke overwinning met een terechte uitslag. Het zat op enkele borden niet tegen, maar eigenlijk hadden de spelers van Voorburg op bijna alle borden de hele avond de betere stelling. Uiteindelijk betaalde dat zich uit. Voorburg 1 kan zich opmaken voor de laatste wedstrijd van dit seizoen.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Voorburg 1 sleept overwinning uit het vuur

Terwijl ons derde dapper streed tegen Voorburg’, lees ik op de website van SHTV. Nou, beste schaakvrienden, consensus over hoe die vork in de steel zat moet nog bereikt worden. Terwijl ons Voorburg 1 conform afspraak om 19:45 was gearriveerd in de Vruchtenbuurt, druppelde de thuisclub nog op zijn elf-en-dertigst binnen. Niet alvorens de klok acht uur sloeg namen de SHTV-ers plaats achter het bord. Ook een welkomstkoffie werd de Voorburgers onthouden. Het bleken sluwe zetten van psychologische oorlogsvoering waarop Behzad het enige juiste antwoord vond.

Op bord acht meanderde een gelijke stelling richting remise. Op zet 23 kwam Behzad met een nieuwtje die zijn tegenstander duizelingen bezorgde. Na een enerverend eindspel gaf onze sympathieke slotborder zich gewonnen om SHTV in de waan te laten dat er iets te halen viel tegen de bezoekende club. Een meesterzet in het teambelang: 1-0 voor SHTV en de euforie begon te broeien bij de thuisschuivers. Geroezemoes vulde de Bosbeskapel, ze gingen er even goed voor zitten.

Op bord vijf deed Rob er nog een stapje bovenop. De gewiekste goochelaar wist na een Schotse opening zijn winstkansen zo bekwaam te drukken dat de tegenstander er echt in begon te geloven. In een vlugge handbeweging verdwenen er ineens twee pionnen van het bord waarop Rob behendig het punt voor zijn tegenstander veilig stelde: 2-0 voor SHTV. Op de naastliggende borden van de interne competitie klonken oeh’s en aah’s uit bewondering voor deze tovenarij.

Ook Siyar op bord zeven probeerde zich de mindere te tonen van zijn tegenstander, maar faalde opzichtig in die opzet. Zijn tegenstander was van plan de partij te beëindigen met méér tijd op de klok dan de één uur veertig waar deze mee begon. Siyar voelde deze gewaagde tactiek goed aan en tangode gewillig mee. In een slordig zettenspel blunderde zijn tegenstander op gegeven moment jammerlijk een stuk en zag Siyar zich genoodzaakt de winst op te eisen: 2-1 voor SHTV. Ondertussen vond op bord drie een ware slachting plaats.

Gelegenheidscaptain Yvo kreeg een taai Hollandse tegenspel voor de kiezen, de sompige poldervariant met een dichtgekleid centrum. Hij besloot de spanning op te voeren door zijn tegenstander secuur naar verstopt gaatje op zijn koningsvleugel te loodsen, waarna de zwarte dame achterin vrij kon winkelen. Opgave was onvermijdelijk: 3-1 voor SHTV en groeiende anticipatie maakte zich van de toeschouwers meester. Viel het tij nog te keren?

De volgende beslissing viel op het één-na-hoogste bord. Getooid in zijn standaard schaaktenue strooide Leo op bord twee zijn tegenstander zand in de ogen. Lange tijd liet hij de SHTV-er in de waan dat er niets te halen viel. De opening resulteerde in een mistig middenspel waarop beide spelers aanspraak konden maken op de nederlaag. Na enig wikken en wegen besloot Leo af te zien van een verwoestende matcombinatie en zijn tegenstander remise te gunnen. Het halve punt bracht de thuisclub op de drempel van de victorie: 3,5-1,5 voor SHTV.

De Hofstedelingen mochten een eventjes aan de overwinning ruiken, totdat Elmar op bord één korte metten maakten met dit vooruitzicht. Zijn tegenstander had onze topschaker een half uur laten zitten eer deze überhaupt kwam opdagen, een faux pas die hem later fijntjes nog even werd ingewreven. De SHTV-er manoeuvreerde zijn witveldige loper een doodlopende weg in. Er volgde initiatief voor onze zomerkampioen waarop na een kiene combinatie een zwarte ruiter het leven liet. Gedesillusioneerd staarde de SHTV-er nog een tijdje naar zijn hopeloze stelling waarna hij zijn koning omver wierp: 3,5-2,5 voor SHTV.

Intussen ontspon zich op bord vier een apotheose die je zelden meemaakt. Bart had nog een ruim uur op de klok, zijn tegenstander nog 10 seconden. Hierop vroeg de Hagenaar ineens doodleuk of Bart nog iets te drinken wilde. Die geste werd uitgesteld tot na het pleit beslecht was. Onze Mister 100% scheerde langs het randje met een aan zijn tegenstander opgedrongen mat-in-drie positie, maar tijdnood en scherpe combinatoriek blijken slechte vrienden. Bart mocht de partij uitschuiven en won uiteindelijk in een koning-met-pion tegen koning finale. De stand was weer gelijk met nog één partij te gaan: 3,5-3,5.

Op bord zes deed Hans waar hij zo om bekend staat. De magiër uit Leidschendam had een stelling op het bord getoverd waar uiteindelijk geen touw meer aan vast te knopen was. In de wetenschap dat de beslissing van de avond uiteindelijk op zijn bord zou plaatsvinden, schakelde de golfminnende schaker een tandje bij. Het thuispubliek voelde een remise aankomen in de evenwichtige partij, totdat Hans besloot tot ‘een alles of niets’ torenoffer op de koningsvleugel van zijn jonge opponent. Na een dame-geeft-schaak en toren-geeft-schaak volgde de verlossende bonus: een pionnen eindspel met dame tegen toren. Met een diepe zucht gaf de jongeling zich gewonnen, waarop Hans zich met brede grijns naar de bar begaf.

Eindstand: 3,5-4,5 voor Voorburg 1.

Verslag van Yvo Kühling

Schrijf reactie (0 Reacties)

Voorburg 1 wint weer

Door een 5-3 overwinning op RSC Belgisch Park 2 is Voorburg 1 geklommen naar de tweede plaats in klasse 2A van de Haagse Schaakbond. Het was een vrij regelmatige overwinning, al zat het Voorburg op beslissende momenten niet tegen. Met nog twee wedstrijden te gaan is er nog een kansje op het kampioenschap, maar dan moet de koploper wel punten laten liggen.

Voorburg kwam voortvarend uit de startblokken en een monsterscore leek in de maak. Elmar Hommes behandelde op het eerste bord de Tarrasch opening van het damegambiet volgens de boekjes. Na een krachtige opstoot van Elmar in het centrum, probeerde de tegenstander met een kwaliteitsoffer in troebel water te vissen. Dat lukte niet en Elmar haalde het punt binnen. Inmiddels had Siyar Zengin aan het vierde bord ook een stuk gewonnen en deze materiele voorsprong gaf hij niet meer uit handen. Martin Mellens maakte het feestje compleet. Zijn tegenstander mishandelde het Wolga Gambiet en bleef een pion achter. Met een leuke combinatie werd hij mat gezet.

Het werd een beetje spannend door een nederlaag van Rob van der Kamp. Hij offerde een loper op h6, maar dit werd weerlegd door een geweldige paardzet van zijn tegenstander. Ook Leo Bolle verloor zijn partij. Hij had lange tijd het beste van het spel, maar gebruikte veel tijd. Daardoor liet Leo zich in het eindspel de kaas van het brood eten. Hans Mes en Rik Langeveld sleepten remise uit het vuur. Hans beet zijn tanden stuk op de degelijke Caro-Kann. Rik speelde een lange manoeuvreerpartij, waarin het evenwicht niet blijvend werd verstoord.

Uiteindelijk haalde Jan Kroon het beslissende punt binnen. Die partij was bloedstollend. Zijn tegenstander zette de partij agressief op, maar gebruikte erg veel tijd. Hij wist een pion te winnen, maar vliegende tijdnood werd hem noodlottig. Jan wist door een geniepige zet de dame te winnen. Een vrijpion leek nog voor problemen te zorgen, maar een nieuwe tactische truc leverde nog een stuk en daarmee de partijwinst op. We staan nu twee punten achter op koploper DSC 6, maar hebben wel een wedstrijd minder gespeeld.

Qua verliespunten staan we gelijk. Helaas hebben we veel minder bordpunten en ook de onderlinge wedstrijd verloren. DSC6 is daarom kampioen als zij de laatste wedstrijd in winst omzet. Voorburg 1 kan alleen de druk opvoeren door de laatste twee wedstrijden te winnen. We gaan ons best doen en proberen onze huid duur te verkopen.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Valse start Voorburg I

Het eerste team van Schaakvereniging Voorburg is slecht gestart in klasse 2A van de competitie van de Haagse Schaakbond. Tegen DSC6 werd het afgetekend 2-6. Hoewel er op veel borden sprake was van een spannende strijd, liep Voorburg de hele wedstrijd achter de feiten aan. Op de nederlaag valt dan ook weinig af te dingen. Alleen Leo Bolle onttrok zich aan de malaise en wist zijn partij te winnen.

Voorburg 1 is op papier sterker dan vorig jaar en daarom was met enige verwachting uitgekeken naar de eerste wedstrijd. Al vrij snel werd echter duidelijk dat het geen makkelijke avond zou worden. Siyar Zengin werd in een Russiche partij vrij snel overspeeld en ook Bert van Dijken verloor zijn partij. In een Konings Indische partij startte Bert met wit een aanval op de koningsvleugel. Zijn tegenstander counterde echter bekwaam en spoedig was de koningsstelling van Bert een rokende puinhoop. Gelukkig deed Leo Bolle wat terug. In een gelijk opgaande partij voerde Leo de druk langzaam op. Dit leverde uiteindelijk een pion op, waarna een blunder van de tegenstander snel tot mat leidde.

Daarna ging het definitief mis. Drie spannende partijen die ook makkelijk een andere uitslag hadden kunnen hebben gingen verloren. Rob van der Kamp kwam in de openingsvoorbereiding van zijn tegenstander terecht. Er ontstond een spannende pot met kansen over en weer. Uiteindelijk bleek een sterke toren Rob te machtig. Ook Yvo Kühling had een spannende stelling op het bord. Zijn tegenstander bouwde een sterke koningsaanval op, maar Yvo zette daar met sterke lopers die splijtende diagonalen bezetten zijn eigen kansen tegen over. Een moment van concentratieverlies kostte een pion en daarna de partij.

Elmar kwam goed uit de opening en kreeg duidelijk de overhand. Hij dacht de buit al binnen te hebben en deed te rustige zetten. Zijn tegenstander greep zijn kans en startte en koningsaanval. Elmar kon door handigheidjes wat tegenspel creëren. We laten hem zelf even aan het woord wat er toen gebeurde “Helaas had ik een variant niet voldoende doorgerekend. Als een gretig kind, zo ééntje die nu al een wortel in zijn schoen stopt, moest en zou ik een pion pakken met schaak. Daarna was het echt voorbij, want mijn tegenstander had de dreiging wel op waarde geschat en won mijn dame. “

Hiermee was de strijd beslecht. Martin Mellens en Hans Mes speelden remise. Hans speelde een volgens de computer chaotische partij met kansen aan beide kanten. Hij verloor een pion, maar won er later weer één terug. Ïn gelijke stelling werd tot remise besloten. Martin reageerde niet adequaat op een mistige paard-manoeuvre van de tegenstander en zat de hele avond met een geïsoleerde pion opgescheept. Plotseling wist Martin de dame van zijn tegenstander in te sluiten en won een dame tegen een toren en een loper. Door onzorgvuldig spel ging dit materiële voordeel weer verloren en beide partijen zaten in tijdnood. Uiteindelijk werd ook hier remise overeengekomen.

Al met al een tegenvaller, maar natuurlijk is nog niets verloren. Het kan een avond tegen zitten. We spelen een klasse hoger dan vorig jaar, en als dan ook de sterkere spelers van het team minder scoren dan verwacht, is verlies natuurlijk een logische consequentie. Hopelijk kunnen we in onze volgende partij op 3 november tegen SHTV 3 uit een ander vaatje tappen.

Schrijf reactie (1 Reacties)
2023  Schaakvereniging Voorburg