De Haagse schaakbond (HSB) organiseert elk seizoen een onderlinge competitie voor verenigingen die bij de HSB zijn aangesloten. Schaakvereniging Voorburg doet hier ook aan mee met drie teams:
- een seniorenteam bestaande uit 8 spelers in de derde klasse
- een jeugdteam bestaande uit 8 spelers in de derde klasse
- een seniorenteam van 6 spelers in de vierde klasse..

De meest actuele stand van alle teams wordt bijgehouden door de HSB. Voor een overzicht: 

Team 1

Team 2 (Jeugdteam)

Team 3

Op deze pagina's kunt u de vorderingen van dit team volgen.

In het seizoen 2019-2020 spelen wij bij een thuiswedstrijd in het Wijkcentrum Essesteijn, Elzendreef 10, 2272 EB Voorburg. Het jeugdteam speelt dan op vrijdag en het seniorenteam op dinsdag.

Soepele overwinning Voorburg 1

Het eerste team van Schaakvereniging Voorburg heeft de eerste wedstrijd in klasse 3a van de Haagse Schaakbond gewonnen. Tegen Haeghe Ooievaar 3 werd het 5,5-2,5. Het was een vrij gemakkelijke overwinning. Al vrij vroeg in de avond stond Voorburg met 3-0 voor en deze voorsprong werd niet meer uit handen gegeven. De overwinning had nog hoger kunnen uitvallen, maar Adrie Goebertus gaf na een fantastische partij de winst uit handen en moest zelfs een nederlaag incasseren.

De avond begon voorspoedig voor Voorburg. Jan Nienhuis wist zijn partij te winnen en ook Rob van der Kamp behaalde de overwinning. Naar eigen zeggen waren een paar leuke zetten genoeg om de gammele stelling van zijn tegenstander op te blazen. Daarna stond hij drie pionnen voor en was de winst niet moeilijk meer. 

Martin Mellens rolde zette Voorburg op 3-0. Zijn tegenstander speelde zeer verdedigend en verspeelde zijn kans op tegenspel door de damevleugel dicht te schuiven. Martin kon in alle rust een koningsaanval opzetten en deze sloeg ten slotte door. Haeghe Ooievaar deed wat terug door een nederlaag van Hans Visser. In gelijke stand maakte Hans een fout die een pion en de partij kostte. Mopperend over zijn partij verliet hij de zaal. 

Adrey Caljé en Al Patty wisten uiteindelijk met een remise en winst de partij in het voordeel van Voorburg te beslechten. Adrey wist remise te bereiken in een wisselvallige partij. Een fout van Adrey kostte de kwaliteit (toren tegen een loper) en het zag er bedenkelijk uit. Zijn tegenstander raakte door tactisch gerommel van Adrey de draad kwijt en leverde de kwaliteit weer in. Hierna werd tot remise besloten. In de slotstelling stond Adrey beter tot gewonnen. Al Patty had in het eindspel een gedekte vrijpion, maar de stelling stond ongeveer gelijk. Zijn tegenstander besloot echter onterecht de dames te ruilen, waarna het pionneneindspel voor Al Patty gewonnen was. 

De mooiste partij van de avond ging helaas verloren. Adrie Goebertus speelde fantastisch en had de koning van zijn tegenstander danig in het nauw gedreven. Deze zette echter op  zijn beurt een koningsaanval op touw, zodat overal tactische wendingen in de lucht hingen. Uiteindelijk had Adrie toch de overhand en hij was twee zetten van mat of stukwinst verwijderd. Hij dacht echter een nog veiligere koningszet te zien. Helaas bleek dit de toren en de partij te kosten. 

Atul bracht de eindstand op 5,5-2,5. In een mooie positionele partij wist hij steeds meer voordeeltjes te vergaren. Hij kwam een pion voor en zijn actieve stukken oefenden een sterke druk uit. Uiteindelijk offerde zijn tegenstander een toren in de hoop door eeuwig schaak remise te bereiken. De koning van Atul kon echter ontsnappen en daarmee was het punt binnen.

Een goed begin is het halve werk. In november wacht Pomar 1. Op papier is dit een zware tegenstander. We zullen ons beste beentje voort moeten zetten.  

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

WIJZIGING Extern Voorburg 2 - DSC 8

Door de blijvende groei in onze jeugdafdeling en rust/stilte belangrijk zijn bij officiële wedstrijden, wijken wij voor onze a.s. HSB-competitiewedstrijd vrijdag 8 maart 2019 af van onze normale speellocatie.

Wij zullen op deze avond gaan spelen bij de Sierkan, van der Wateringelaan 118 in Voorburg. 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Promotiekansen niet groot

Ondanks de 5-3 overwinning in de laatste wedstrijd tegen HSV 2 zijn de kansen op promotie voor SV Voorburg klein. De hoop blijft levend, maar voor een vergroting van de kansen was een forse overwinning noodzakelijk. Dat heeft er geen moment ingezeten. Voorburg staat eerste, maar concurrent DSC 8 moet nog een wedstrijd spelen en kan op gelijke hoogte komen. DSC 8 heeft meer bordpunten (zeg maar een beter doelsaldo). Bij winst spelen zij daarom volgend jaar een klasse hoger.

De wedstrijd begon al met een kleine teleurstelling voor Voorburg. Frans Pieter van den Bos had zijn wedstrijd vooruit gepeeld. Dit was een wisselvallige partij. Eerst stond Frans Pieter zeer goed, maar door een misser veranderde zijn stelling in een rokende ruïne. Hij rechtte zijn rug en winst uiteindelijk nog remise uit het vuur te slepen. Deze remise bleek de opmaat voor een moeizame wedstrijd. Na anderhalf uur spelen stond Voorburg weliswaar voor, maar stond het op meerdere borden bedenkelijk.

Martin Mellens was als eerste klaar. Vanaf de opening stormde hij in het zogenoemde vierpionnenspel van het Konings Indisch met zijn pionnen naar voren. Zijn tegenstander wist de juiste verdediging niet te vinden en werd in het centrum onder de voet gelopen. Met een paardoffer besliste Martin de wedstrijd. De voorsprong werd teniet gedaan door een nederlaag van Siyar Zengin. Siyar werd in de opening verrast. Zijn stukken bewandelden dwaalwegen, terwijl zijn tegenstander vervelend met een paard binnen wist te dringen. Dit legde de stelling van Siyar volledig lam. Uiteindelijk kon materiaalverlies niet meer worden voorkomen.

Ike Tjin a Lien wist zijn partij te winnen. In het middenspel rukte zijn tegenstander wat te voortvarend met zijn centrumpionnen op, waarna Ike langzaam steeds meer druk wist te creëren. Uiteindelijk leverde dit een pion op. In het eindspel was dit ruim voldoende voor winst. Ook Al Patty won zijn partij. Hij won in de opening materiaal en hoewel zijn tegenstander als compensatie wat dreigingen had, zag deze het materiaal nooit meer terug. De HSV-speler moest zich in steeds vreemdere bochten wringen en stond uiteindelijk twee stukken achter.

Lex Zijlstra speelde remise. Hij had de hele partij een overwicht en leek op weg naar de winst toen hij een pion voor kwam. Helaas wist zijn tegenstander zich aan de druk te ontworstelen en de pion terug te winnen. Het eindspel stond nog steeds beter, maar mede vanwege lichte tijdnood bood Lex remise aan.

Door een onnodige nederlaag van Adrie Goebertus kwam HSV 2 weer terug in de wedstrijd. Adrie stond weliswaar een pion achter, maar zijn loper en toren leken genoeg activiteit te ontwikkelen om de partij te behouden. Steeds dreigde hij de pion terug te winnen. Met de veilige haven in zicht, werd Adrie echter getroffen door een geval van schaakblindheid. Hij gaf zomaar een kwaliteit weg en kon meteen opgeven.

Uiteindelijk wist Voorburg de wedstrijd te winnen door een heroische overwinning van Rob van der Kamp. De opening verliep voor Rob desastreus. Zijn f-pion ging van het bord, waardoor zijn koningsstelling uitermate kwetsbaar was en zijn stukken totaal niet samen werkten. Ieder moment dacht je dat zijn tegenstander het matnet zou dichtknopen. Maar het mat bleef uit. Rob wist eerst de dreigingen te pareren en via allerlei vreemde velden zijn torens te activeren. Uiteindelijk wist Rob de aanval over te nemen. Zijn tegenstander raakte door deze omslag uit zijn evenwicht en wist de juiste verdediging niet te vinden. Rob won uiteindelijk materiaal en de partij.

Op 10 april weet Voorburg of het team is gepromoveerd of niet. Zoals gezegd: de kans op succes is niet groot. Toch was het een bevredigend seizoen. Tegenover een onnodige nederlaag tegen Bobby Fischer Wassenaar staat een knappe overwinning op DSC 8. De andere wedstrijden werden over het algemeen overtuigend gewonnen. Om te promoveren moet het ook een beetje mee zitten.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Klinkende overwinning eerste team SV Voorburg

Het eerste team van Schaakvereniging Voorburg heeft in klasse 3b van de Haagse Schaakbond een klinkende overwinning geboekt in de tweede ronde. Tegen RSC-Belgisch Park 3 werd het 6-2.

Al vrij snel werd duidelijk dat goede zaken konden worden gedaan. De overwinning is geen moment in gevaar geweest. Zo werd een nuttige overwinning geboekt na de wat ongelukkige nederlaag in de eerste wedstrijd. Adrey Caljé was het eerste klaar. In een koningsgambiet besloot zijn tegenstander de pion op nogal verdachte wijze te verdedigen. Bovendien besloot hij na een lange rochade van Adrey kort te rocheren. Dit was de kat op het spek binden. Adrey kon naar hartenlust aanvallen en haalde met een doorgebroken pion het punt binnen. RSC-Belgisch Park kwam op gelijke hoogte door een nederlaag van Siyar Zengin. Zijn tegenstander had een dreigend loperpaar en wist uiteindelijk een pion te bemachtigen. Dit was te veel voor Siyar zijn stelling.

Hierna wist Voorburg uit te lopen door overwinningen van Jan Nienhuis en Adrie Goebertus. Jan Nienhuis stond wat gedrongen, maar wist toch een kwaliteit te winnen. Dit bleek uiteindelijk beslissend. Adrie Goebertus boekte een vrij regelmatige overwinning, Hij wist materiaal te winnen en trok de partij uiteindelijk over de streep. Rob van der Kamp speelde een zeer tactische partij. Door een leuk zetje wist hij de partij te kantelen en twee machtige vrijpionnen te creëren. Uiteindelijk hield hij een gewonnen pionneneindspel over.

Het beslissende punt werd uiteindelijk behaald door Atul. Hij offerde een pion in de opening, maar kreeg daar heel veel activiteit voor terug. Uiteindelijk bleek zijn tegenstander niet in staat de vele dreigingen te pareren en haalde Atul het punt binnen. Al Patty en Aart Rietveld speelden degelijke remises. Hiermee kwam uiteindelijk de 6-2 eindstand op het bord.

Het eerste team staat na twee wedstrijden met één nederlaag en één overwinning in de middenmoot. Gezien de sterkte van de andere teams lijkt dit op het eerst gezicht de plek waar het team thuis hoort. Een paar teams zijn op papier duidelijk sterker, een paar teams zwakker. Het is zaak snel nog een partij te winnen, zodat de rest van het seizoen vrijuit kan worden gespeeld. Op 20 december mag Voorburg het proberen tegen Botwinnik 5.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Voorburg houdt hoop op promotie

In de voorlaatste ronde van klasse 3a van de Haagse Schaakbond heeft Voorburg de kansen op promotie in leven gehouden. Tegen koploper DSC 8 werd het na een spannende strijd met 5-3 gewonnen. Vrouwe Fortuna stond deze avond aan de zijde van Voorburg. Op meerdere borden stond het bedenkelijk, maar werd uiteindelijk toch een half punt of meer uit het vuur gesleept.

Frans Pieter van den Bos nam het voortouw door een prachtige partij te winnen. Na een rustige opbouw gooide zijn tegenstander olie op het vuur. Aan beide zijden stond de koning onveilig en drongen paarden dreigend binnen. Uiteindelijk bleek de aanval van Frans Pieter duidelijk sterker. De vijandelijke koning werd meedogenloos mat gezet. Achteraf verklaarde Frans Pieter dat hij nagenoeg alles thuis al had voorbereid.

Door een mazzeldoelpunt van Martin Mellens kwam Voorburg op een 2-0 voorsprong. Martin kwam goed uit de opening, maar bracht zichzelf door frivool en slordig spel in problemen. Een pion moest worden ingeleverd. Gelukkig raakte zijn tegenstander de kluts kwijt. Martin kreeg rommelkansen, en leek een stuk te winnen. Geschokt gaf de tegenstander op. Achteraf bleek dat het stuk niet verloren ging. In de onduidelijke slotstelling had de DSC-speler nog steeds de beste kansen.

DSC kwam terug door een nederlaag van Adrie Goebertus. Hij kwam een pion achter, maar leek door een opgerukte a-pion toch minstens remisekansen te hebben. Zijn tegenstander verdedigde zich echter behendig, wist de a-pion te veroveren en schoof daarna de partij naar winst. Ook Lex Zijlstra verloor zijn partij. Lange tijd was de stand in evenwicht, maar Lex vergat op tijd een luchtgat voor zijn koning te maken. Zijn tegenstander wist hierdoor een pion te winnen. Ondanks hardnekkige tegenstand van Lex was dit uiteindelijk voldoende voor winst.

De stand bleef gelijk door hard bevochten remises van Al Patty en Ike Tjin á Lien. Al Patty stond onder druk, maar gooide de stelling pot dicht. Zijn dreigingen op de koningsvleugel pareerden uiteindelijk de vijandelijke kansen op de damevleugel. Ike leek in een loper-paard eindspel door een mooie vrijpion de beste kansen te hebben. Helaas werd deze mooie pion door paard en koning in bedwang gehouden, waarna te weinig materiaal resteerde om de partij te winnen.

Uiteindelijk werd de zege binnen gehaald door winst van Rob van der Kamp en Siyar Zengin. Rob kwam een pion voor, maar dit was wel een zwakke tripple-pion. Zijn tegenstander wist deze pionnen allemaal te veroveren, zodat Rob nu een pion achter stond. In ruil hiervoor had hij echter twee hard lopende vrijpionnen. In een spannend eindspel wist Rob eerder te promoveren, waarna de winst niet moeilijk meer was. Siyar wist een moeilijke stelling langzaam om te buigen. De tegenstander had een onveilige koning en was zwak op de witte velden. Eerst werd een pion gewonnen. Toen de tegenstander deze pion trachtte terug te winnen, werd zijn koning meedogenloos onder vuur genomen en was mat onvermijdbaar.

Door deze knappe overwinning heeft Voorburg de kansen op promotie nog enigszins in eigen had. Eerlijk gezegd is de kans niet al te groot. In eigen hand hebben we het niet meer. Met nog één ronde te spelen staat Voorburg 2 bordpunten achter. Als zowel DSC 8 als Voorburg weet te winnen, moet Voorburg in de laatste ronde minimaal 6,5 punt halen. Alleen door een forse zege kan mogelijk promotie worden afgedwongen.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Gelijk spel in externe ronde 1

De wedstrijd tegen RSC-Belgisch Park 3 is geëindigd in gelijk spel (4-4). En dat ook nog dankzij de reglementaire winst op het eerste bord; de eerste bordspeler van de tegenpartij was verhinderd vanwege familieomstandigheden. Op zich zelf spijtig voor Rob Drost, die voor het eerst zou meedoen. Aanvankelijk zag het er slechter uit, nadat Rob van de Kamp en Siyar hadden verloren. Nadat Hans Visser had gewonnen, stond het nog een lange tijd gelijk.

Al Patty wist in een remise stelling niet van ophouden, maar moest tenslotte inzien dat Koning, paard en pion tegen koning en paard in elk geval in zijn partij niet te winnen was. Jan Nienhuis had een gewonnen stelling bereikt 

Wit aan zet

Terecht had hij de kans gegrepen met de koning voorop te gaan, maar was vervolgens niet zeker van de juist aanpak, namelijk het opgeven van de e-pion en het verdedigen van de d-pion met de toren en kwam op remise uit, de vierde remise van die avond. 

Tekst: Jan Nienhuis

Schrijf reactie (0 Reacties)

Makkelijke overwinning SV Voorburg

In de externe competitie heeft SV Voorburg de vijfde wedstrijd in klasse 3A van de Haagse Schaakbond gemakkelijk gewonnen. Tegen DSC 10 werd het 6-2. Omdat een paar vaste krachten ontbraken werd vooraf een beetje tegen deze wedstrijd opgezien. Dat bleek nergens voor nodig. Op bijna alle borden had Voorburg overwicht. DSC kon pas in de slotfase wat terug doen.

Jie-Ren Tjin á Lien was als eerste klaar. De tegenstander gaf na de opening in gelijke stand zo maar een stuk weg. Het cadeautje werd dankbaar geïncasseerd. Ook Al Patty wist vrij snel te winnen. Hij leek in de verdrukking te komen, maar wist de aanval over te nemen. Met paard en dame wist hij de vijandelijke koning dusdanig te belagen, dat hij materiaal kon winnen. De winst was daarna niet moeilijk meer.

Ook aan de eerste twee borden was er winst voor Voorburg. Martin Mellens miste een snelle winst door in de opening te vlug te spelen. In het vroege middenspel won hij echter een pion, waarna de tegenstander vrij geruisloos werd weggedrukt. De partij van Ike Tjin á Lien was interessanter. Hij had mooie open lijnen voor de torens, maar het was niet direct te zien hoe Ike zijn lichte stukken kon activeren. Uiteindelijk wist Ike een pionneneindspel te bereiken met een pion meer. Ike wist dit rustig tot winst te voeren.

Hierna haperde de machine even. Hans Visser moest zijn tegenstander remise toe staan. Hij stond materiaal voor, maar na een ongelukkige zet drong plotseling een vijandelijke toren lelijk zijn stelling binnen. Remise door eeuwig schaak was het uiteindelijke resultaat. De partij van Lex Zijlstra ging verloren. In het middenspel raakte Lex een pion kwijt. Ondanks tegenspartelen was het eindspel een vrij kansloze zaak.

De partij van Aart Rietveld werd remise. Hij stond een pion voor, maar mocht uiteindelijk niet mopperen met dit resultaat. De toren van zijn tegenstander was zeer actief en de pluspion ging verloren. Overhaaste torenruil van de DSC-speler haalde alle muziek uit de stelling, waarna de punten werden gedeeld. Het slotakkoord was voor Adrie Goebertus. Hij won in de opening een pion. De vijandelijke aanval leek gevaarlijk, maar Adrie verdedigde zich koelbloedig en nam het initiatief over. Uiteindelijk walste hij met een pionnenmassa richting de promotievelden. Het punt kon daarna spoedig worden binnen gehaald.

Door deze overwinning is Voorburg opgerukt naar de tweede plaats. De volgende wedstrijd is tegen koploper DSC8. Voorburg staat 2 punten achter. Winst is noodzakelijk om de promotiekansen enigszins in eigen hand te houden. Dit zal een hele kluif worden.

Schrijf reactie (0 Reacties)
2021  Schaakvereniging Voorburg