Wil je leren schaken? Of kun je al schaken? Bij Schaakvereniging Voorburg op vrijdagavond is er schaken voor de jeugd .

In Wijkcentrum Essesteijn wordt van 18:45 tot 19:45 uur door schaakmeesters Wouter, Oscar, Behzad, Konstantin en Jan les gegeven aan beginnende schakers (stap 1 en stap 2).

In de Van de Wateringelaan 118 in Voorburg wordt van 19:00 tot 20:00 uur door schaakmeesters Adrey les gegeven aan schakers in stap 2.

Van 20:15 tot 21:30 wordt er i de van de Wateringelaan 118 door Adrey, Philip en Jan les gegeven aan de gevorderden  (stap 2 en hoger). Zij maken o.a. gebruik van de internationaal en nationaal erkende stappenmethode. Tevens speelt de jeugd partijtjes tegen elkaar.

Leren schaken is al mogelijk van zes jaar. Leren schaken heeft vele voordelen in het verdere leven. Schaken heeft een positieve invloed op rekenen en taalvaardigheden. Kinderen leren makkelijker patronen te herkennen, analyseren, te plannen en met tijdsdruk om te gaan.

Bij Schaakvereniging Voorburg blijven jongeren bij de jeugd spelen tot een leeftijd van ongeveer 14 jaar. Als een jeugdschaker zich sneller dan gemiddeld ontwikkelt, dan kan er vanaf een leeftijd van 11 of 12 jaar bij de senioren worden gespeeld.

  

Jeugdleider Wouter Doorn

Tel. 06-37542557, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ouders kunnen hun kind aanmelden bij jeugdleider Wouter Doorn. Graag vermelden in welke groep uw kind zit, de leeftijd en of uw kind al enige schaakervaring heeft. Voor verdere vragen kunt u ook telefonisch of per mail contact opnemen met Wouter Doorn.

PK Jeugd CDE 4 december 2022

Schaakvereniging DSC organiseert, in samenwerking met de Haagse Schaakbond, zondag 4 december 2022 de Haagse persoonlijk jeugdkampioenschappen en scholierenkampioenschap voor kinderen vanaf 2008.

 

Voor wie

 

Voor zowel club als schoolschakers geboren in of na 2009

Voorronde PJK C: geboren in of na 2009

Voorronde PJK D: geboren in of na 2011

PJK E:                            geboren in of na 2013

Waar

 

Denksportcentrum Sint Sebastiaansbrug, Zusterlaan 114, 2611 MP Delft

Wanneer         

 

Zondag 4 december

Hoe laat          

Aanmelding uiterlijk om 10:45

                         

De partijen starten om 11:00

                         

 

Prijsuitreiking rond 16:30

Kosten             

 

€5,- per persoon

Speeltempo 

 

7 ronden met 15 minuten per persoon en 5 seconden per zet.

Inschrijving

 

Uiterlijk vrijdag 2 december per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. naam, geboortedatum en eventueel club. 

Plaatsing

De beste twee[officieel nog te publiceren door de KNSB] van het PJK E plaatsen zich voor het NK E en de finale van het PJK D.

Deelnemers van de voorronde van het PJK CD kunnen zich plaatsen voor de desbetreffende finales waar de NK tickets te verdienen zijn. Voor de finale van het PJK C zullen minimaal 3 plekken beschikbaar zijn via de de voorronde. Voor de finale van het PJK D zullen minimaal 4 plekken beschikbaar zijn via de voorronde PJK D. Meer informatie is te vinden in het plaatsingsreglement gepubliceerd op de HSB site of bij de jeugdleider van de club of de HSB. Lidmaatschap van een HSB vereniging is verplicht voor een vervolg toernooi.

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Eerste externe wedstrijd Voorburg 2

Op dinsdag 26 oktober vond de eerste externe wedstrijd van Voorburg-2, het jeugdteam, plaats. Ondanks de drukte in het kleine maar mooie schaakgebouw van Discendo Discimus, gelegen nabij het Vredespaleis, kon het team na een korte introductie beginnen.

Met een 1-0 achterstand vanwege het feit dat we geen speler voor het eerste bord hadden, gingen we van start. Al na 9 zetten had Rudraksha zijn partij gewonnen door aanvallend te spelen. Hierna wonnen Wieger en Haarshith achtereenvolgens hun partijen, terwijl Konstantin helaas zijn partij verloor. Op dat moment nam het team het voortouw. Chingthang zette zijn tegenstander onder tijdsdruk en wist daarna ook op het bord de winst naar zich toe te trekken.

Nu het team een goede voorsprong in handen had bood Jan een remise aan die na lang nadenken geaccepteerd werd door de tegenstander. Zijn partij kon in principe nog alle kanten op gaan, maar tijdens de analyse achteraf bleek de stelling wel degelijk verloren te zijn geweest en remise was dus een goede oplossing.

Ook Naman won toen als laatste zijn wedstrijd; na een stuk achter te hebben gestaan, draaide hij de rollen om en kwam met enkele goede tactische zetten op een toren voorsprong. Hiermee dwong hij zijn tegenstander tot opgave in het toren eindspel. Bij Discendo Discimus is het blijkbaar een goed gebruik om bij een forse achterstand op te geven en de partij niet tot het bittere einde uit te spelen, zoals je van een schaakclub met lange traditie kunt verwachten. Hiermee werd de eindstand 5.5-2.5 en dus een mooie overwinning voor S.V. Voorburg.

Over 2 weken wacht het team de volgende partij tegen Schaakclub Schaakmat-Westland. Met een volledig team en wederom uitstekende concentratie van de spelers zou ook deze uitwisseling met enig geluk in het voordeel van S.V. Voorburg beslecht kunnen worden.

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Voorburg 2 eindigt als runner-up

Ons debuterende jeugdteam , Voorburg 2, had nog een kleine kans om kampioen in de 4e klasse van de Haagse Bond Competitie te worden. In de laatste ronde moest dan zelf gewonnen worden van nummer laatst Wassenaar , terwijl concurrent Rijswijk 4 moest verliezen van Scheve Toren.

Wij hoefden afgelopen vrijdag tegen Wassenaar zelf niet te spelen want zij konden geen representatief team op de been brengen. Een reglementaire overwinning. 2 matchpunten en 6 bordpunten rijker stonden wij aan kop. Rijswijk 4- Scheve Toren was gisteren aan de orde.

Terwijl ik gisteren achter de buis zat om Juventus-Ajax te kijken , dacht ik tegelijkertijd aan deze schaakwedstrijd. Vrijwel iedereen dacht ook dat Ajax uitgeschakeld zou worden, want tja, Juventus had immers ene Christian Ronaldo in huis. Speciaal gekocht om dit jaar de Champions League te winnen.

Wij kunnen , helaas of gelukkig ? , geen topschakers inkopen. Maar doen het , net als Ajax, met een mix van getalenteerde schakertjes en een enkele veteraan. Niemand gelooft in sprookjes maar Ajax won wel. En terecht want de talenten waren veel beter dan het dure bij elkaar gekochte Juventus. Zouden wij ook ........

Helaas niet. Sprookjes bestaan niet. Rijswijk 4, die al het gehele seizoen aan de kop voor het kampioenschap streed, won met 4-2 . En zijn daardoor , ook terecht, de kampioen geworden. Ons jeugdteam barst van het talent en wij zullen moeten wachten op volgend seizoen. Dit team groeide met elke ronde en de ervaring die zij hebben opgedaan, zal waardevol blijken te zijn.

Wij kunnen nog wel het genoegen smaken het enige team in deze competitie te zijn die van de kampioen heeft gewonnen. Een zege waardoor in de ronden daarna het slot van de competitie zeer spannend werd. Voorburg 2 als smaakmaker , net als Ajax in de Europese competitie. Het moet niet gekker worden.

Ik heb namens ons team de felicitaties overgebracht aan Rijswijk 4. Vanaf hier wil ik ook jullie , David, Prajit, Julius, Noor, Hugo , Luuk ,Mees , Jainendar en Tim feliciteren met het behaalde resultaat : tweede en runner up !!! Wij gaan er volgend jaar voor.

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Verslag JCK 10-10-2021

Op zondag 10 oktober vertrokken we ’s morgens vroeg met twee auto’s naar Spijkenisse. In Spijkenisse vonden de Jeugdclubkampioenschappen AB (t/m 18 jaar) plaats. Deze categorie is vaak ondervertegenwoordigd in het jeugdschaken, omdat kinderen naarmate ze ouder worden vaak stoppen met schaken door bijvoorbeeld drukte door schoolwerk. Dit bleek dit jaar ook weer van toepassing, met een mager aantal van zes teams in de categorie AB. Het team van Voorburg bestond uit Quinten Kühling, Rudraksha Garg, Naman Radkar en Elin Francis. Dit jonge team, met een gemiddelde leeftijd van 13 jaar, nam het op tegen jeugd van maximaal 5 jaar ouder. En wat hebben ze knap gestreden! Van de vijf rondes had het team één Bye, wat Clair (de moeder van Elin) en mij het perfecte moment leek om even wat frisse lucht te nemen. Met z’n zessen zijn we op pad gegaan, waarbij we in de volle zon van onze lunch genoten en het centrum hebben ontdekt. 

 

Lunchen in Spijkenisse

Na een lange dag eindigde het team op een vierde plek met 4 matchpunten (= twee wedstrijden gewonnen). De leeftijd van de tegenstanders hield het team van Voorburg niet tegen, een top prestatie! 

 

Uitslag JCK AB

Het record voor de langste partij ging naar Quinten, die na een uur de winst helaas aan zijn tegenstander moest geven.

Quinten als laatste bezig

Het was een geslaagde dag, met hopelijk veel leermomenten voor de kinderen. Met dank aan Yvo (vader van Quinten) en Parul (vader van Rudraksha) voor het brengen en ophalen van de kinderen, Clair voor haar aanwezigheid, en natuurlijk de kinderen zelf voor hun prestaties. Hieronder nog wat foto’s voor de sfeerimpressie.

 

Elin (links) en Naman (rechts)   

 

Rudraksha (links) en Quinten (rechts)

 

Team Voorburg AB

Schrijf reactie (1 Reacties)

Titel Voorburg 2 in zicht maar......

Tja, het kan verkeren. Wie mij aan het begin van dit seizoen had gezegd dat het jeugdteam bovenaan zou staan , had ik voor gek verklaard. Natuurlijk weet ik wel dat wij binnen onze jeugd talentvolle spelers hebben die het leuk vinden om te schaken en elke week trouw naar de trainingen en wedstrijden komen, maar toch.... Voor het eerst mee doen in de seniorencompetitie ?

Inmiddels zijn we in de 9e en voorlaatste ronde beland. De laatste 3 ronden werden allen gewonnen.  Op 19 februari werd van de koploper Rijswijk 4 met maar liefst 5,5 - 0,5 gewonnen. We stonden tot vanavond derde in de rangschikking en mochten tegen de nieuwe koploper Scheve Toren uit Pijnacker aantreden. Bij winst zouden wij bovenaan komen te staan.

We begonnen met een kleine tegenvaller. Onze enige jongedame kwam om onverklaarbare redenen niet opdagen. Gelukkig vonden wij in de vader van Prajit een uitstekende vervanger waar wij eerder dit seizoen ook al van mochten genieten. Zo reden wij in alle rust naar de speellocatie.

Ook deze keer had ik een leuke opstelling voor de tegenstander in petto. Onze jeugd heeft de toekomst en geef ik dus ruim alle gelegenheid om ervaring met veel weerstand op te doen. Dit  betekent in de praktijk plaatsnemen achter de topborden. 

Prajit mocht op bord 1 waar ik rekende op hun sterkste speelster. Die had tot op heden alle wedstrijden gewonnen. Zij bleek echter ziek te zijn. Een forse tegenvaller voor Scheve Toren. Prajit offerde een stuk op f7 en bestookte zo de koning van de tegenstander. Een mooie aanval die echter teniet werd gedaan door een zeer onhandige zet. Prajit gaf met zijn dame schaak waardoor de koning het veld in werd gedreven. Ik dacht toen "hij pakt dan met zijn dame een paard op veld g6 en dan is het snel over. Maar tot mijn stomme verbazing liet hij zijn dame gewoon staan en deed een paardzet. Dame foetsie. Ik keek nog eens goed : mis ik hier wat. Een mat in ... of zo ? Maar nee, ook bij analyse bleek dit gewoon een hele domme fout te zijn. Maar zijn tegenstander liep vervolgens alsnog een matnet in. 0-1 Voorburg.

Aan bord 2 zat Luuk weer. Het ging de vorige ronde goed dus ik dacht nog maar een keer. Hij kreeg nu te maken met een c-4 opening. De witspeler kiest hier voor een positionele opening en wil heel rustig zijn stelling zet voor zet verbeteren. Daar werkt Luuk natuurlijk niet aan mee en gaf met scherpe zetten goed tegenspel. Kwam ook wat beter te staan totdat hij het nodig vond om zijn goede loper te ruilen. Daardoor kreeg zijn tegenstander nog wat meer tegenspel en na wat onnauwkeurige zetten van Luuk die leidde tot verlies van zwaar materiaal ( toren ) konden de stukken weer in de beginstand. 1-1

Ondertussen zag ik op bord 6 , waar Julius zat, donkere wolken boven zijn stelling. In een zeer scherpe variant van het Italiaans , waarbij deze keer wit een stuk offert op veld f7, liet Julius zijn koning naar het midden van het bord drijven. Hij verdedigde zich met verve en hield het lang vol. Er was ergens wellicht een remise-variant maar dan moet je het wel kennen. Dat is van zo'n jonge jeugdspeler nog iets teveel gevraagd. 2-1 Scheve Toren.

Ik zat zelf naast Julius aan bord 5. Met de witte stukken kreeg ik weer eens een Siciliaan voor de kiezen. Ik besloot deze keer maar eens een variant met de pionzet c3 om vervolgens de doorstoot d4-d5 te brengen. Mijn tegenstander zette het centrum vast door zijn pionnen op c5 en e5 neer te zetten, ondersteund door een pion op d6. Een lekker stevig driehoekje. Ik speelde toch d4 en brak zo het centrum open. Mijn tegenstander rokeerde niet en liet zijn koning in het midden staan. Daar ben ik normaal niet zo'n voorstander van , want meestal niet goed. Het was echter niet zo eenvoudig om deze opstelling te weerleggen. Mijn tegenstander dacht dat kennelijk ook want hij bood remise aan. Ik nam een kijkje op de andere borden. Tim op bord 3 stond wel iets beter maar niet echt gewonnen. Jainendra die naast mij aan bord 4 zat had zeker geen winnende stelling. Het leek potremise. Met een 2-1 achterstand ga ik natuurlijk geen remise aannamen. Er moest gewonnen worden. Dus ging ik de denktank in om een winnende voortzetting te zoeken. Met een goed getimede loper- en torenzet dreef ik de zwarte stukken naar achteren. Vervolgens drong mijn dame de zwarte stelling binnen met schaakjes en pionwinst. 2-2.

Jainendra's tegenstander had ook remise aangeboden. Maar ook hij nam het niet aan. Ik zag eigenlijk niet direct een winnende voortzetting voor hem. Maar als je tegenstander vervolgens een vol paard cadeau doet ..... 2-3 Voorburg !!!! Zou het dan toch.....

Tim stond aan bord 3 de gehele partij goed tot zeer goed. Met actief en aanvallende zetten toverde hij snel de zwarte stelling rondom de koning tot een puinhoop. Ik dacht dat het een kwestie van tijd was om deze game binnen te halen . Tim won vervolgens ook nog eens een drietal pionnen. Toen volgde er een kleine onnauwkeurigheid die leidde tot het inleveren van twee stukken tegen een toren. En werd het nog zeer spannend. Tim was weer bij de les en kon het op vele manieren winnen. In de eindfase van het spel sloot Tim het paard van zijn tegenstander op in een mooi vierkant en was het game over. 2-4 !!!

Weer een overwinning op een koploper. En nu zijn wij , in elk geval tot a.s. maandag, zelf koploper. Rijswijk 4 speelt dan tegen DSC 8. Het is door ons jeugdteam nu razend spannend geworden. Bij winst staat Rijswijk 4 twee punten los van ons , bij een gelijkspel 1. Verliezen zij dan blijven wij boven aan staan en hebben wij het zelf in hand om kampioen te worden.

De laatste ronde zal uiteindelijk moeten beslissen wie kampioen wordt en mag promoveren. We hebben de titel wel in zicht maar zijn deels afhankelijk van anderen.

De laatste wedstrijd is thuis tegen Wassenaar die onderaan staat. Op vrijdag 12 april zullen wij proberen ook deze te winnen.

Schrijf reactie (0 Reacties)

NK E-team in de prijzen

Afgelopen zaterdag 14 september vond het toernooi voor NK E-teams plaats in Rotterdam. Hier streed een team van Voorburg, bestaande uit David, Laura, Thomas, Emma en Prayan. In mei had een team zich geplaatst voor het NK E-teams.

Na 7 rondes gespeeld te hebben eindigde het team op de gedeelde tweede plek. Op deze tweede plek stonden nog vijf andere teams, waardoor ze uiteindelijk op de 5 e plek eindigden op basis van het aantal bordpunten. Dit leverde een beker op die elk kind met trots op school kan laten zien.

Nog twee bijzonderheden om even te benoemen: van alle 7 rondes heeft het team geen enkele ronde verloren, wat al een prestatie op zich is. Daarnaast heeft David, die op bord 1 speelde, alle 7 partijen gewonnen. Een 100% score!

Als laatste nog bedankt aan alle ouders van de kinderen voor de goede zorgen. Zo verliep de dag zo goed als vlekkeloos. Het was een geslaagd dagje met een trotse teamleider!

Voor een overzicht van de resultaten kunt u kijken op https://knsb.netstand.nl/scores/index/19 bij NK E-teams onderaan de pagina.

Foto's: Michelle Loh 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Winnen van concurrenten en toch verliezen

Onze vereniging heeft een bloeiende jeugdafdeling. Naast het geven van schaaktrainingen stimuleren wij onze jeugdleden zoveel mogelijk deel te nemen aan wedstrijden. Dit kan in diverse vormen zoals individuele schaaktoernooien ( denk aan Grand Prix)  maar ook via het schoolschaken en deelname aan teamcompetities.

Zo is er bijvoorbeeld de Jeugd Club Competitie. Dit is een competitie-vorm waarbij via regionale kwalificatie-toernooien jeugdteams zich kunnen plaatsen voor de Landelijke Club Kampioenschappen. Hier worden in verschillende leeftijdscategorieen gestreden om enkele, per regionale bond, beschikbare plaatsen. Denk hierbij aan , van jong tot oudere jeugd, de categorieeen E , D, C en A/B.

svVoorburg heeft , zoals eerder op onze website valt te lezen, mee gedaan aan de E en C. Het E-team heeft zich geplaatst en het C-team miste plaatsing op een matchpunt na. Afgelopen zondag was ons D-team aan de beurt. Op de prachtige locatie de Boekenberg ( onderdeel van een fraaie bibliotheek) in Spijkenisse , werd gestreden om 1 plaats bij de Landelijke Meesterklasse D. Dit evenement werd overigens samen met de Rotterdamse Schaak Bond georganiseerd.

Dit betekent ook spelen tegen Rotterdamse jeugdteams. Van elke Bond zou in elk geval 1 team naar de Meesterklasse gaan. Ons team, bestaande uit David , Rudrashka , George , Noor en Prajit begonnen zeer voortvarend. Prajit overigens , zou pas in de middag kunnen aansluiten.

In de eerste ronde mochten wij aantreden tegen 1 van onze directe concurrenten uit de Haagse regio , SHVT D 1. Een sterk team die echter met 3-1 door ons werd verslagen. Ook een andere Haagse concurrent , Schaakmat Westland D 1 , werd in ronde 3 met 3-1 naar huis gestuurd. Twee directe concurrenten dus uitgeschakeld..... dachten wij.

Na 5 van de te spelen 7 ronden stonden wij op plek 2 van de totaal ranglijst !! Dit was onverwacht maar onze spelers waren goed in vorm. Prajit was inmiddels aangekomen en zou in ronde 6 en 7 mee gaan spelen. Ik zag geen vuiltje aan de lucht. Totdat..........

In ronde 6 aantreden tegen koploper Klim Op D. Een zeer sterk Rotterdams jeugdteam. Wij verloren met 3-1 . Het zou toch niet... Nog 1 ronde te gaan. Tegen Messemaeker , ook een sterk jeugdteam, maar dat waren wij ook. 1 punt was voldoende. 

Wij verloren echter opnieuw , terwijl onze Haagse concurrenten wonnen en qua matchpunten gelijk stonden. In dat geval wordt er gekeken naar andere indicatoren om een "winnaar "aan te wijzen. Ik dacht " onderlinge wedstrijden gewonnen " , dan gaan wij door. Of weerstandspunten ( hoe sterk is de tegenstand het gehele toernooi geweest) gaan wij ook door. Want wij hadden van alle deelnemende teams de grootste tegenstand gehad.

Maar nee hoor, er werd , en dat kan in het gebruikte en door mij inmiddels verfoeide systeem, gekeken naar het aantal behaalde bordpunten. En daar kwamen wij 1,5 !!!! bordpunt te kort op het team dat vanuit de Haagse regio wel doorgaat naar de Landelijke Meesterklasse : Schaakmat Westland. Die wij notabene eerder met 3-1 hadden verslagen.

Zuurder uitgeschakeld worden kan ( bijna ) niet, denk je dan. Als je dan vervolgens hoort dat Schaakmat Westland ook nog eens een bye ( vrije ronde) heeft gehad en daarmee 2 matchpunten en 4 bordpunten gratis, zonder te spelen krijgt ........... dan ben ik even niet te genieten.

Dit is echter inherent aan het zogenoemde Zwitserse toernooi-systeem. De exacte technische benadering ken ik niet , maar ik begreep van een ervaren trainer dat dit systeem toepassen  niet bij alle evenementen de voorkeur geniet. Waarom hier dan wel is mij een raadsel. Want het voelt zeer onrechtvaardig. En hoe leg je dit uit aan de spelers ?

Als wij alleen met onze Haagse tegenstanders een vierkamp of zo hadden gespeeld, waren wij gewoon door. Ik heb nu niet het gevoel dat het sterkste D-team wordt afgevaardigd. Maar het zij zo. Ik denk wel dat de toernooi-organisatie hier eens goed over moet nadenken.

 

Schrijf reactie (0 Reacties)
2023  Schaakvereniging Voorburg