Partijanalyse Elmar tegen Martin 31 januari 2023

Verdedigen is lastig in het schaken. In deze positionele partij word ik door Elmar langzaam weggedrukt. Na een passieve negende zet krijgt Elmar ruimteoverwicht. Een directe beslissing is niet in zicht, maar wit kan rustig zijn stukken naar betere velden sturen, terwijl zwart steeds goed moet kijken waar hij zijn stukken neer zet. Soms krijgt zwart een kans om zich te bevrijden (de laatste op de 25e zet), maar hij mist deze. Dat is het lastige aan stellingen waarin je gedrukt staat. Soms speel je te passief, soms ben je het verdedigen moe en probeer je tegen de klippen op tegenspel te krijgen. Elmar rond zijn mooie positiespel af met een leuke combinatie, waarmee hij de kwaliteit en de partij wint. 

 

Het commentaar bij deze partij is van mij, waarbij ik mij natuurlijk heb laten helpen door de computer.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Partijanalyse: Siyar tegen Elmar (17 januari 2023)

Het is een cliché, maar een schaakpartij kan je vergelijken met een roman. Deze partij tussen Siyar en Elmar doet dan denken aan Lord of The Rings van Tolkien. Een partij met alles erop en eraan. Voor het complete beeld moet ook worden bedacht dat beide spelers vanaf ongeveer de dertigste zet weinig tijd meer hadden. Elmar had op een gegeven moment nog maar twee minuten over. Voor de toeschouwers was dit natuurlijk extra sensatie, maar voor de schakers minder leuk. Knap dat beide spelers het eindspel toch zo goed wisten te spelen. De computer strooit in het commentaar met vraagtekens, maar voor mensen moet dat met een korrel zout worden genomen.

Siyar speelt in de opening te afwachtend. Elmar komt in het voordeel en weet op de koningsvleugel twee pionnen te winnen. Dan vecht Siyar terug en na een fout van Elmar weet hij de kwaliteit te winnen. In een spannend eindspel heeft Siyar lange tijd de beste kaarten, maar dan weet Elmar met zijn vrijpionnen toch zoveel dreiging te creëren, dat hij zelfs lijkt te winnen. Siyar houdt het hoofd koel en vindt de fraaie redding. Het pionneneindspel is daarna remise. Een rechtvaardige uitkomst van deze partij. Ter toelichting: het tekstuele commentaar is van mij (Martin Mellens). Als het opmerkingen van de spelers zijn, heb ik het erbij gezet. De analyses (en soms ook wat tekstuele opmerkingen) komen van de computervrienden Lichess of van Fritz.

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Dameproblemen

De dame is een sterk stuk, maar kan niet alles alleen. Dat merkt wit in deze partij. Adrie start aarzelend en staat vrij snel onder druk. Ik kan op een gegeven moment een dame ruilen tegen twee torens. Ik heb niet lang getwijfeld over deze beslissing. Niet alleen zijn twee torens samen iets meer waard, ik had ook nog het loperpaar en de witte paarden stonden hopeloos passief opgesteld. Toch is de stelling na de 17e zet waarschijnlijk nog wel houdbaar voor wit.Het blijkt echter lastig met de dame tegelijkertijd te verdedigen en voldoende druk op de zwarte stelling te houden. Wit weet de beste verdediging niet te vinden. De zwarte torens dringen binnen. Tegen een overmacht aan stukken staat de witte dame machteloos.

Schrijf reactie (1 Reacties)

Klopt dit wel?

Klopt dit wel? Soms heb je dat gevoel bij een zet, maar je speelt hem wel. Vaak is het dan een vergissing. In deze partij overkomt het me bij zet 16. Volgens de analyse van de computer blijkt het een slechte zet. Vreemd dat je op dat moment niet de energie kan opbrengen om het rustig door te rekenen. Gelukkig voor mij ziet Wit het ook niet. Hij probeert een koningsaanval op te zetten, maar zwart komt eerder.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Martin Mellens - Ike Tjin á Lien

 Een potje vrij worstelen. Zo zou je deze partij kunnen noemen. Ik probeer Ike te verrassen door e4 te openen, maar sta rond zet 12 bedenkelijk. Dan besluit Ike actief te worden op de damevleugel, waardoor een rommelige tactische strijd ontstaat. Ik win de kwaliteit, maar het kost nog de nodige moeite om de winst binnen te halen.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Wisselende kansen

Partijen die gelijik opgaan met wisselende kansen zijn altijd het leukste. Dit is zo'n partij. Wit zet de partij voorzichtig op en na ongeveer 12 zetten staat het nagenoeg gelijk. Dan speelt zwart het merkwaardige 13. f6. Wit wint twee pionnen, maar opent wel lijnen voor zwart naar zijn koning. In het vervlog speelt Siyar te behoudend. Hij wil alle dreigingen pareren, maar hierdoor staan zijn stukken weinig actief en roept hij de problemen over zichzelf af. Wit komt steeds meer onder druk. Zwart staat gewonnen, maar de winnende combinatie is erg lastig te vinden. Uiteindelijk wordt tot remise besloten. Eigenlijk wel een terechte uitslag. Zwart staat in de slotstelling overigens nog steeds beter.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Rob van de Kamp - Martin Mellens

Soms bestaat bij het schaken zoiets als mazzel. Dat is volgens mij in deze partij het geval. Deze partij gaat ruim 20 zetten lang gelijk om. Zwart komt iets beter te staan, maar na een mindere zet kan wit een dame ruilen tegen twee torens. Normaal gesproken zijn twee torens sterker dan een dame, maar deze stelling bevat wat toevallige tactische wendingen. Wit ziet dit niet, en verliest de partij.

Schrijf reactie (0 Reacties)
2023  Schaakvereniging Voorburg